Zar moramo pasti i na najmanjim stvarima?

Autor: Marjan Gašljević

Prethodnu školsku godinu priveli smo kraju uz mnoge teškoća i prijepora. Prvi inicijalni testovi u novoj školskoj godini pokazali su koliko su učenici zbog desetak tjedana one-line i TV škole izgubili ili, bolje kazano, zaostali u svladavanju gradiva. Usprkos, ne sumnjam, izuzetnom trudu roditelja, baka i djedova ali i njihovih učitelja „s druge strane ekrana“ škola jednostavno nije bila škola.

U to vrijeme prvog korona vala svašta nas je strašilo, posebno brojke koje su bile i desetak i više puta manje nego danas. Naravno, poznata je stvar da ljude najviše straše nepoznate stvari i pojave. Znamo li danas nešto više o koronavirusu nego li smo znali tada? Mi laici sigurno ne znamo, posebno kada smo u situaciji da slušamo najeminentnije stručnjaka iz područja virologije kako dvoje u svojim nesuglasicama. Da je u populaciji strah od virusa gotovo iščezao možemo vidjeti svakodnevno u najbližoj svojoj okolini. Građani, jednostavno, više nisu u strahu niti s rezervom od zaraze virusom pa, ma koliko se upirali stručnjaci i upozoravali, jednostavno ih ne slušaju. A kako će ih, na koncu konca, i slušati kada im upravo oni koji bi primjerom trebali pokazati kako se ponašati u ovoj ugrozi pute upravo na suprotno.

Kažnjavati one građane koji ne poštuju naputke Stožera o ponašanju u svojoj okolini s ciljem zaštite sugrađana i samog sebe od moguće zaraze dok politički tzv. moćnici bauljaju okolo po korona pertijima, maske uopće ne koriste a u samoizolaciji lamunjaju po gradu i po kojekakvim manjim ili većim skupovima, a sve te, kada ih se „pritisne“ zamataju u celofane prozirnih laži. Znam, političari moraju lagati jer im je to osnovni posao, ali, jebiga.

Početak nove školske godine obradovao je sve. Čak i đake koji u nekim trenutcima i ne vole školu. Krenula je škola ali krenuo je i virus. Ne, nije škola uzrok tok „kretanja“ virusa. Svođenjem proljetnih brojeva zaraženih gotovo do nule vođeni, citiram,  „najodgovornijom Vladom“ raspojasali smo se otvorivši se nekontroliranom turizmu s motom „daj što daš“. Vodeći turistički pregaoci ubjeđivali su Naciju o „uspjesima“ da bi na kraju rekli da je ovoljetna zarada od turizma „negdje oko 4 milijarde“ za razliku od prošlogodišnjih 12. Da li će te 4 milijarde biti dostatne samo za liječenje zaraženih kao posljedice turističke politike „daj što daš“?

Epidemijski smo, dakle, globalno popušili. Dok je proljetos broj od 50 zaraženih bio „zastrašujući“ današnjih petstotinjak, kažu, i nije zabrinjavajući. Em ti kriterija k’o i onih s kažnjavanjem. A raskorak upravljanja epidemijom između politike i struke vidljiv je na dnevnoj bazi uspoređujući pojedina područja Hrvatske. Ne, nikako se odmaknuti od sveprisutne politike u kojoj je normalno da o, primjerice, pravu više zna geodet nego profesor Pravnog fakulteta. Tako, očito, nećemo stići daleko.

Osobno sam obični, mali čovjek pa život promatram s te moje „male visine“. U proljetnih 10 tjedana on-line škole uglavnom sam se „borio“ s dvoje unučića pokušavajući im prenijeti znanja prvog i trećeg razreda. Potrošili smo mogo energije i vermena ali, i sam sam vidio, to nije bilo to. Bio sam sretan kada je jesenas krenula škola. A onda, nakon samo nekoliko tjedana, samoizolacija četvrtaša zbog kontakta s zaraženom učiteljicom i to ne njihovom učiteljicom razredne nastave. I dok pokušavam objasniti unučici zašto mora cijele dana „čamiti“ u kući i učiti lekcije praktički sama nikako mi nije jasno zašto, kada je već ovakva situacija kakva jest, bar učenici od prvog do četvrtog razreda nisu zaštićeni koliko se je to moglo. Zašto bar oni nisu ostali i svojim malim, zatvorenim grupama sa svojom učiteljicom razredne nastave a jezike i vjeronauk kao predmete koje im predaju „putujući“ nastavnici uvijek će sustići jer vjerojatnost prijenosa zaraze je daleko manja a, eto, iskustvo je pokazalo da baš ti „putujući“ izbace iz „kolosijeka“ cijelu grupu razreda.

Zar moramo „pasti“ na svim pa i na tako malim stvarim?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here