Interpretacijski centar baštine Banovine objavio četvrtu etno bojanku: „ U srcu te nosim“ po stihu iz „Hrastovice, selo moje malo“

Novinar Antun Petračić

Interpretacijski centar baštine Banovine (ICBB) realizirao je novi dio svoga dugoročnog projekta: nakon  dva mjeseca pripreme u COVID -19 uvjetima uspješno je  dovršio i  predstavio javnosti svoju četvrtu etno bojanku posvećenu Hrastovici i tamošnjem KUD-u Hrastovička gora.

Ovo je novo izdanje u nizu  planiranih sličnih 13 etno edukativno poučno – kulturnih knjižica o narodnim nošnjama, običajima i inoj pučkoj  tradiciji i povijesti svih onih KUD-ova i udruga koji su 2017. godine sudjelovali u Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu pod zajedničkom temom Baština Banovine i Pounja.

Do sada su već objavljene etno bojanke „’ko ima u što, lako se obleče“ sadržajem uz Viduševac, kraj Gline, „Ajmo curo, pokaži novo ruvo“ s predstavljanjem narodne nošnje župe Hrvatski Čuntić i „Blago  bakine škrinje“ s prikazom običaja i povijesti  Bresta Pokupskog.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera u mirnu rano jesensku vikend predvečer, prije  ovonedjeljnog   pogoršanja vremena, u dvorištu sisačko moslavačke ustanove  s adresom  u petrinjskoj Kaniži, održan je  promocijski program u izvedbi domaćina o kojima zbori ova etno bojanka, i  gostiju iz Zagreba.

– S ponosom predstavljamo „ U srcu te nosim“, po istom stihu iz  narodne pjesme  „Hrastovice, selo moje malo“ koju redovito u raznim prilikama izvodi KUD Hrastovička gora, u svojim prelijepim narodnim nošnjama, kakve su obukli i večeras, a jednu posudili i meni da budemo jednakog izgleda. I ova etno bojanka namijenjena je prvenstveno djeci, a bit ćemo presretni ako se i koje „veliko dijete“ odluči uzeti bojice u ruke i oživjeti poculicu, švabicu ili cubajku – rekla je domaćica predstavljanja, ravnateljica ICBB Martina Mladenović.

– Neobično nas veseli ovaj događaj: naša etno bojanka je zbilja predivna, Sva je nekako topla, šarena, veselih boja koje odišu ljubavlju  prema pjevanju, promicanju folklornih vrednota, ljubavi prema životu – kazala je Ljiljana Sigur, predsjednica KUD Hrastovička gora, uz neizostavnu zahvalu svim pojedincima za objavu ovog izdanja.

Bojanku  je  grafički dizajnirala i pripremila za tisak  Kreativna agencija D Point, tekstovi su M. Mladenović, Lj. Sigur, Elizabete Stamenić i  Tvrtka Zebeca, a fotografije Borisa Savića, Antuna Petračića i Mladena Korečića.

Uz foto  detalje i opise  dijelova ženskih i muških  narodnih nošnji iz Hrastovice, ovdje je i rječnik starinskih riječi, druge ilustracije, tekstovi više pučkih  pjesama koje izvodi njihov  KUD i povijesni prikaz društva koje datira iz 1928. godine pod imenom Pastir, a kao Hrastovička gora od 1981.

Oduvijek njeguju izvornu tradiciju svoga mjesta i okolice, sada broje 20-tak članova i nekoliko djece, a ponose se očuvanjem baštine, „da se ne zaboravi i ne zatre ono čemu su stremili i borili se naši stari – ostati i opstati svoji na svome, zajedno s običajima koji se nasljeđuju stoljećima. Za to  se borimo, odričemo svog slobodnog vremena i prenosimo budućim pokoljenjima“,  veli Lj. Sigur.

U tome pravcu ide i najnovija inicijativa ovog društva o proglašenju zaštićenom kulturnom nematerijalnom baštinom  starinske, dugo zaboravljene i neizvođene, a tek prošle godine „uskrsnule“ budnice „Hrvati, Hrvati“. Ovom  rodoljubnom pjesmom, uz druge poznate, promociju svoje bojanke zaključili su pjevači  i tamburaši KUD-a iz  Hrastovice,  a prije toga više  drugih  znanih narodnih iz raznih krajeva Hrvatske uz cimbale, gajde i tamburicu pjevali su izvrsni solisti Lada, Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske iz Zagreba. Uz njih je  nazočio i umjetnički direktor Krunoslav Šokac.

Od Martine Mladenović smo doznali kako je s Ladom dogovoren  njihov Božićni koncertu 8. prosinca u katedrali sv. Križa u Sisku, a Interpretacijski centar baštine Banovine zakoračuje u novi poduhvat izdavanja pete etno bojanke  za  obilježavanje sjećanja na  banovinsko-pounjsku baštinu   Međunarodne smotre folklora  u ljeto 2017. godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here