Predstavljena nova knjiga Glinjanke Jagode Kljaić

U utorak, 13. listopada 2020. u 18,00 sati u kinodvorani Hrvatskog doma u Glini, a u organizaciji Knjižnice i čitaonice, održana je književna večer pod nazivom „Glinske vedute riječima oslikane“. Na istoj je predstavljena knjiga „Pogled ispod Pogledića“ glinske pjesnikinje Jagode Kljaić.  Uz autoricu,  o knjizi su govorili poznati književnik Enes Kišević koji je čitao pjesme iz zbirke „Sa druge strane štreke“. Odabrane osvrte i kritike na djela Jagode Kljaić čitala njegova supruga Asja Kišević.

 

U novu knjigu „Pogled ispod Pogledića“  uvrštene su 32 autentične glinske priče posvećene Glinjanima ma gdje bili jer „događaji pomiču, razmiču, odmiču i primiču“. Autorica je posebno istaknula 8 divana kao i priču o Glinjanki gđi Fani, koja živi u Portorožu i zbog koje je Jagoda večeras „najponosnija građanka Gline“. Nije nam otkrila o čemu se radi…Čitajući knjigu, to ćemo tek doznati. Posebnu vrijednost djelima daje banijski narodni govor koji tako dragocjen odlazi zajedno s govornicima.

Jagoda Kljaić

Za složene prilike u kojima živimo, odaziv publike iz Gline i okolice na ove književnu večer bio je dobar. Svi oni koji su došli, sa zanimanjem su pratili izlaganje autorice i predstavljača.

Enes Kišević

Naravno, pjesnik Enes Kišević, dao je posebno emocionalno ozračje ovoj večeri. O knjizi „Sa druge strane štreke“ nazvavši ju „oporukom vremenu“ između ostalog, napisao je: „Sretan sam da je netko napisao ovakvu knjigu…Dok nisam znao da postoji, očima sam svojim vidio da je Sa druge strane štreke sve zaraslo, a sad vidim i ono nevidljivo. Vidim težake kojih više nema. Vidim kuće kojih više nema. Čujem jezik kojeg više nema. Ne jezik lijepo aranžiranih riječi nego jezik koji raste iz zemlje i zraka. Vidim pjesnikinju Jagodu Kljaić čija olovka, slikajući ljude Banije i Korduna, ima snagu i ljepotu Van Goghova kista. Ova je knjiga pjesnička olovka, ne vremenu prošlom, sadašnjem, već olovka vremenu svagdašnjem. Radostan sam da ovu zbirku poezije mogu preporučiti kako sama pjesnikinja veli:

„Zauvijek otišlima, odlazećima, onima koji dolaze.“

A posebno onima koji dolaze iz globalne tuđine u toplinu zavičaja“

 

Za ps portal Katica Gašljević Tomić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here