Nije uspjelo od prve: Ponovit će se izbor predsjednika Gradske četvrti Petrinja I jugo-zapad

Novinar Antun Petračić 

Trinaesti nadnevak u listopadu, ovaj utorak prijepodne, pokazao se  baksuzan za predstavnike novog sastava dijela  Gradske četvrti Petrinja I, koje obuhvaća veliko naseljeno područje  južno i zapadno od Petrinjčice, sve do Novog Selišta, Cepeliša…   Na izborima za mjesnu samoupravu lani 27. listopada  izabrano je devet članova, a njima danas nije uspio izbor predsjednika, pa će se morati ponovo sastati i pokušati  drugi puta.

Uz malu izlaznost birača ove Četvrti, tek  6,96 posto, četiri mjesta sa 71 glasom (Slaven Kadečka, Alen Povoljnjak, Mirjana Golubović i Davorin Gavranović) dobili su  Narodna stranka Reformisti u koaliciji  HSS, HNS i HSU,  HDZ  s 57 glasova ima troje (Mario Abramović, Željko Tonković i Marija Vuković), iz  MOSTA Nezavisnih lista s 27 glasova jedan  je (Mario Tadić), a isto tako (Matej Lončarević) jedini  je  iz SDP (20 glasova).

Osmero od devet članova ovog Vijeća (nije nazočila Marija Vuković) uz predsjedavanje Slavena Kadečke jednoglasno su javnim glasovanjem prihvatili dnevni red konstuuirajuće sjednice, a u tajnom glasovanju za čelnika njihove   Gradske četvrti iskazala se stranačka šarenilost i izostanak postizbornog dogovora.

Među osam listića jedan je bio nevažeći (vraćen prazan, bez zaokruženog ijednog imena), a na ostalima je četiri glasa dobio Alen Povoljnjak, dva Mario Abramović i jedan Željko Tonković.

Sada predstoji upućivanje novog poziva istim vijećnicima ove Gradske četvrti Petrinja I jugo-zapad samo za izbor predsjednika, koji će obaviti i primopredaju dužnosti od dosadašnjeg predsjednika-povjerenika (neprekidnih 13 godina na ovoj dužnosti) Antuna Klarića, danas nazočnog sastanku u velikoj gradskoj vijećnici.

Novo vodstvo Petrinjaca južno i zapadno od Petrinjčice ipak nije došlo uzalud, jer je od predsjednika Gradskog vijeća Nenada Radoševića izvješteno da im predstoji žurna izrada i predaja za idući proračun programa rada u 2021. godini, a razlozi za tek sadašnje konstutuiranje su zbog  “nastale situacije s pandemijom COVID 19., a ne bi bilo korektno održati ni u vrijeme kampanje za parlamantarne državne  izbore”.

Pročelnik  Upravnog odjela  za lokalnu i mjesnu  samoupravu i imovinsko- prave poslove Grada Zdravko Kuljanac je pojasnio da su Vijeće i predsjednik glavna tijela Gradske četvrti, a u odnosu na seoska vijeća, zastupajući veći broj stanovnika, imaju najviše devet članova i mandat im traje četiri godine.

-Naši opći gradski akti propisuju da je glasovanje za predsjednika tajno, zaokruživanjem na glasačkim listićima. Za predsjednika Vijeća izabran je član za kojeg je glasovala većina od ukupnog broja članova Vijeća, dakle kvalificirana većina, što je u vašem slučaju 5 od 9, bez obzira što vas je danas ovdje manje. Mandat predsjednika traje također četiri godine. On se može razriješiti i prije isteka mandata ako podnese ostavku ili ako mu se izglasuje nepovjerenje od strane samog Vijeća, što je propisano u daljnjim člancima- kazao je Z. Kuljanac.

Sada slijedi ponovljeni poziv za dovršenje  konstituiranja ovog Vijeća, te ujedno slično sazivanje i za ostale gradske četvrti Petrinje, a ovu zadaću početkom godine obavila su sva seoska vijeća mjesnih odbora Grada Petrinje.

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here