Počeo Mjesec hrvatske knjige 2020. – Virtualno „Razlistaj se!“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinje

Autor:Antun Petračić

Već 25 godina od 15. listopada do 15. studenoga po cijeloj Lijepoj Našoj  održava se Mjesec hrvatske knjige, a ta velika tradicionalna  manifestacija ove 2020.  posvećena je 50 obljetnici proglašenja Dana planeta Zemlje, moto joj je „Razlistaj se!“,  a  cilj promicanje čitanja i pisanja te okupljanja uz knjigu u knjižnicama i čitaonicama, tim mjestima javnog i slobodnog pristupa.

S raznolikim programom za svoje mlade i odrasle članove (  u idućih mjeseca dana ukupno je u ovoj mreži hrvatskih ustanova preko 1700 sadržaja) neizostavni sudionik je, naravno, i Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje, „čuvarica pisane riječi“, kako je naznačeno na spomen ploči stavljenoj na ulazni zid  Hrvatskog doma za 170. obljetnicu knjižničarstva Petrinje, datiranog iz 1842. godine.

Sukladno epidemiološkim mjerama glavnina događanja održat će se virtualno na mrežnim stranicama gradske ustanove, a  ova prva tri dana za radnog vremena oba odjela, još danas do 19 sati,  u petak cijeli dan i u subotu do 13 sati, u glavnom predvorju Hrvatskog doma pruža se iznimna prilika besplatnog novog učlanjenja, produljenja članstva ili oprosta zakasnine posuđenih knjiga na odjelima za odrasle i djecu.

Ove pogodnosti odmah je  iskoristilo  nekoliko dosadašnjih  članova, a pristupili su i novi.

– Novodoseljena sam u Petrinju i sada prvi puta upisujem sebe i majku Dubravku. Vidim urednost knjižnice i brojnost fonda, baš ću uživati u čitanju. Odmah u prvoj posudbi našla sam željeni naslov. Do sada sam bila učlanjena u knjižnicu Zadra i koristila usluge pokretnog bibliobusa u Viru- doznajemo od nove članice Belle Damjanović.

Za trajanja ovogodišnjeg jednomjesečnog „Razlistaj se!“ naša Gradska knjižnica i čitaonica  postavit će virtualnu izložbu iz privatne zbirke – obiteljske ostavštine  „Petrinja u oku slikara Slavka Jurinjaka“, a predstavit će  također  liriku i prozu  slikara i pjesnika Josipa Stanića – Staniosa. Ovaj umjetnik godinama živi i aktivno stvara u Rimu odakle redovno i neumorno  Knjižnici poštom šalje  svoje samoobjavljene  knjige. Prepoznatljivog su izgleda i jednakog  formata, svaka s drugom autorovom ilustracijom na koricama,   pa  uredno složene  tvore poduži niz na policama Odjela za odrasle.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige  2020. u Petrinji će se održati i drugi zanimljivi programi, a svi su oni detaljiziranih opisa, nadnevaka i satnica  objavljeni na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice.

Iz  ove ustanove svima upućuju poziv -uključite se, pogledajte, sudjelujte!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here