Prvo gostovanje u ZKM-u: Memoria Civitatis/Sjećanja gradova

U petak, 23. listopada 2020. u 20:00 sati, na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih moći ćete pogledati prvo ovosezonsko ZKM-ovo gostovanje: predstavu „Memoria Civitatis/Sjećanja gradova“.

Predstava Memoria Civitatis/Sjećanja gradova nastala je u koprodukciji kazališta Hrvatski kulturni dom na Sušaku (Rijeka) i Studia K (Budimpešta), u režiji Edvina Liverića, a najvećim dijelom bazirana je na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao “Veliki val”.

Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD jedan veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću.  Ali jednako tako, istovremeno govori i o aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i danas.

Predstava Memoria civitatis prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije.

Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

Predstava se izvodi na raznim jezicima; na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluje i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je, kako bi dočarao te gradove kao prave europske “melting pot-ove” toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.

 

Memoria Civitatis/Sjećanja gradova

Koprodukcija:
Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD) i Studio K Szinhaz

Autorski tim

Redatelj: Edvin Liverić
Dramaturginja: Gyarmati Kata
Kostimografkinja: Boros Viktória
Izbor glazbe: Edvin Liverić
Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett

Glume:  Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta,Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Nagypál Gábor, Sipos György i Lovas Dániel

Premijerna izvedba: 22. rujna 2019. u Budimpešti, Mađarska

 

Predstava je nastala u suradnji sa Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim Institutom u Zagrebu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here