Cijeli život živim kraj Kupe. Otkinula je vremenom dobrih tridesetak metara obale

Autor:Miroslav Šantek
COVID LISTOPAD 2020. Jutrom se javljaju guste magle, noću se spušta temperatura prema jednoznamenkastim brojevima, ali kad nema kiša i kad zlatno sunce obasja zemlju i psihodeličnim bojama oboji lišće drveća, dani postanu nestvarno lijepi. Samo udarne rupe davno postavljenog asfalta na prilaznoj cesti u petrinjsko selo Mala Gorica ometaju ovu finu i ugodnu sliku dok moj Peugeot promiče pored širokih dvorišta i rijetkih prolaznika. Nedjeljni je mir. Tišina plovi ovim pokupskim selom u kojeg sam došao s namjerom vidjeti rezultate nedavnog sporazuma SMŽ i Grada Petrinje o asfaltiranju donjeg dijela sela. Ovdje su se dva moćna političara s ovih prostora, petrinjski gradonačelnik Dumbović i župan Žinić dogovorili po principu pola:pola troškova za boljitak stanovnika ovog sela.
Donji dio Male Gorice pri svakim obilnim kišama poplavi Kupa jer ne postoji nasip koji bi ju zaustavio
TAJ DIO UZ KUPU ovdašnji mještani nazivaju Donji put. On s ove unutarnje strane spaja Malu Goricu i susjedno selo Žažina i ono što je vidljivo je da je pripremljen teren za asfaltnu podlogu. Teški strojevi su odradili svoj dio posla, a onda ih je zaustavio vodeni problem koji ovdašnje ljude muči od pamtivijeka. Naime, ovdje ne postoji nasip koji bi zaustavio visoku razinu Kupe i koji bi spriječio poplavljanje dijela sela. Ovdje Kupa u proljeće ili jesen nakon obilnih kiša (baš kao ovih koje su padale zadnjih nekoliko dana) radi što joj se prohtije. Preplavi cestu, ulazi u dvorišta, štale, kuće, potpuno opkoli malo zdanje kapelice Majke Božje Snježne i ostaje nekoliko dana dok se kad njoj bude po volji povuče u svoje korito. Prije nekoliko godina s ekipom novinara vozili smo se čamcem posred ove ulice koju je prekrila voda duboka preko metra. Nije bilo straha da propeler motora zapne za bilo što.
Malo zdanje kapelice Majke Božje Snježne oslikava se u površini vode koja ju je opkolila
FRIŠKO BLATO KOJE JE  ova vodena ljepotica ostavila na cesti iza sebe i koja se povukla na metar od samog puta lijepi se za kotače automobila, a na dijelu s kojeg se uvijek povuče na samom kraju  svog ludovanja, na zavoju kod kapelice i ovdašnjeg kupališta još uvijek je ima i stvara neprohodnu prepreku. Ovdje je pored drvenog odmarališta, sjenice koju su Malogoričani izgradili ovog proljeća parkirano nekoliko automobila. Dolaze ljudi vidjeti kakva je situacija s prohodnošću ceste, probistriti misli pored velike vode koja sa sobom nosi ogromne komade drveća koje je pokupila usput ili pokušati uloviti koju ribu. Ribički štapovi su postavljeni u red na obali, zavezani čamci se lagano njišu, a sunce se razlijeva preko velike vode.
Pored kupališta je napravljeno lijepo drveno odmaralište ovog proljeća. Jednostavno vas mami da zastanete, sjednete i misli umirite pored Kupe koja u blizini teče
MLADEN ŽUGAJ je starosjedilac. Čovjek koji cijeli život živi pored Kupe i koji ju zna u dušu. 67 godina mu je. Kaže da je Petrinjac jer je službeno rođen u tadašnjem petrinjskom rodilištu.  Majstor strojobravar koji je radni vijek proveo u sisačkoj Željezari i Rafineriji i na održavanju malogoričke pilane. Pamti ranu mladost uz rijeku koja je s vremenom odnijela i tridesetak metara obale. Pamti te dijelove zemlje na kojima su se sunčali i uživali a kojih danas jednostavno nema. Početkom 1974., kad je bio na odsluženju vojnog roka u tadašnjoj vojsci, pušten je kući jer dogodila se velika tragedija u selu. Kupa je tog puta toliko narasla da je opasno poplavila i zaprijetila ljudima. Čamcima su se izvlačile krave, svinje, stvari.. sve se povlačilo od silne vode. Nekad je bila i puno dublja na ovom dijelu i da je znalo biti mjesta i po desetak metara dubine jer je država dozvoljavala odvoz pijeska iz same rijeke, a odkojeg su napravljene mneoge kuće i gopodarske zgrade. Danas, u mirovini, gleda ju drugim očima. Živi na brdu pored središnje crkve sv. Jurja i kaže da do njega Kupa ne može doći, ali je čuo da se napokon sprema izgradnja nasipa od Karlovca prema Petrinji i da je čak vidio neke inžinjere koji su nešto mjerili i oblježavali po obali. Raduje ga i dolazak asfalta na ovu cestu koji će uvelike poboljšati protok ovm dijelom sela, a najvišebi želio da petrinjski gradonačelnik Dumbović i poduzeće Privreda koji su napravili magistralni vodovod prema Lekeniku spuste priključke i u Malu Goricu koja nema ni vodovod ni kanalizaciju. Što će od svega toga biti vidjet će se u budućnosti, ali jedno je sigurno. Kupa će i dalje teći pored Male Gorice.
Kupa pored Male Gorice je slobodna, velika, široka i brza. Nema nasipa da ju ukroti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here