Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje na Svjetski dan jabuke – Za „Razlistaj se!“ posađena sadnica jabuke i okićeno stablo uz dječje igralište

Prilog  Antuna Petračića

Ima ih po cijelom svijetu, poznato je čak 8000 različitih vrsta-sorata, i u nas su autohtono tražene, jestive  i rodne, u Hrvatskoj im je godišnji prinos  do 120.000 tona, lani je ubrano 68.000,  ove se godine očekuje urod 55.000 tona… Stara je uzrečica: jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!

Ovaj utorak  20. listopada Svjetski je dan jabuke, obilježava se od 1990., a u Petrinji je točno u podne označen s dva događanja u organizaciji  Gradske knjižnice i čitaonice.

Djelatnici ove gradske ustanove na pola sata zaključali su svoje odjele za djecu i odrasle članove, kako bi  ispod  radnih prostorija u auli  Hrvatskog doma i na uglu obližnjeg dječjeg igrališta posadili „živu“ sadnicu jabuke (Top) Red delicious,  a na drvo unutar igrališta izvjesili 20 dječjih slikovnica.

– U Mjesecu smo hrvatske knjige, kojoj je ovogodišnji moto Razlistaj se!, pa smo se  sukladno tome odlučili za ovu  sadnju živog drveta i „sadnju“ knjiga, uz želju da mlada voćka dočeka listanje i plodove, a  rashodovane dječje  slikovnice što duže krase  javni  boravak naših najmlađih – o zanimljivoj i neobičnoj  akciji na Svjetski dan jabuke kazao   je Ante Mrgan,  ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

Prvo posađeno stablo američkog podrijetla (Top) Red delicious unutar Hrvatskog doma istovremeno je slatkog i umjereno blagog okusa, s  hrskavim i sočnim mesom, visokim sadržajem šećera i niskim postotkom kiseline. Plodovi su veliki do vrlo veliki izduženog konusnog oblika, kao jesenska sorta dozrijevaju u prvoj polovici rujna, temeljna im je boja zelenkasto žuta, s 88 posto površine prekrivene intenzivnom tamnocrvenom sjajnom bojom.

Znači, prava jabuka po ukusu onih naviknutih na konzumaciju ovakvog  voća.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here