Održane su šeta i sedma radionica TOP-poboljšanje kvalitete života u Petrinji: Motivi po staklenoj cipelici Pepeljuge i tehnici šlinganja

Novinar: Antun Petračić

U dva utorka prijepodne u ovom mjesecu listopadu po uhodanom programu održane su šesta i sedma edukativna  radionice “TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji”. Organizira ih Udruga invalida rada iz Siska, a opet su i ove dvije ovomjesečne bile posebno zanimljive i poučne.

Najprije su početkom listopada polaznici iskazali kreativnost i nadarenost u oslikavanju čaša i vaza pod motom “Sa staklom u čarobni svijet mašte”. Za ovakav naslov   voditeljicu   projekta Jasminku Luketić Domitrović   inspirirala je   bajka o Pepeljugi i njenoj  staklenoj cipelici.

Ovotjedna radionica nazvana “Baština u novom ruhu” za podlogu je nosila narodni vez izrađen šlingom, posebnim preciznim načinom ukrašavanja i urešavanja nekadašnjih starinskih ženskih narodnih nošnji. U radionici se šlinga obrađivala akrilnim bojama na staklu, a u posjet su navratile gošće za predstavljanje svojih djelatnosti vezanih uz ovu temu.

O tome najnovijem ovotjednom Jasminka Luketić  Domitrović kaže:

Šlinga je tradicionalna tehnika veza koja se koristila za urešavanje tekstilnog rukotvorstva. Sam vez dobio je ime po kardinalu Richelieu koji ga dovodi u Francusku kako bi naučio lokalno stanovništvo da radi samo, a to se proširilo i do slavonskih sela, koja tradiciju šlinganja njeguju od kraja 19. stoljeća. Naravno, osim Slavonije, šlinganje se njeguje  i na Banovini. Posebno sada u 21. stoljeću doživljava svoj vrhunac kao etno modni dodatak suvremene odjeće.

Predsjednica Udruge Đeram Kata Perković iz Dragotinaca upoznala nas je s radovima i kreacijama   odjeće na temu šlinge, koju je imale priliku predstaviti 2018. godine na Međunarodnoj izložbi „Rukama žena“, radova žena jugoistočne i istočne Europe u Strasbourgu.

Sretni smo što smo u radionici „Baština u novom ruhu! pozdravili i ravnateljicu Interpretacijskog centra baštine Banovine Martinu Mladenović  koja je  predstavila, pokazala i ostavila primjerke  četiri do sada objavljene  etno bojanke s detaljima narodnih nošnji KUD-ova iz Viduševca, Čuntića, Bresta Pokupskog i Hrastovice,  kao načina   istraživanja i čuvanja  baštine Banovini s primjenom u 21. stoljeću.

Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“u provedbi  Udruge invalida rada grada Siska, na čemu je gošćama i sudionicima zahvalila  Zdenka Kiš,   ima za cilj razviti i unaprijediti socijalne sadržaje na području Grada Petrinje, a upravo ovom 7. radionicom „Baština u novom ruhu!“  u suradnji s Udrugom Đeram i Interpretacijskim centrom baštine Banovine to i ostvarujemo.

Ističem još kako je Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ sufinanciran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine, a cilj je poticati socijalnu koheziju u Hrvatskoj i na području socijalnog uključivanja – zaključila je voditeljica Projekta.

Svu ljepotu, posebnost, vrijednost, preciznost i trajnost u vremenu šlinganih detalja na suvremenoj odjeći pokazala je izravno Kata Perković svojom haljinom izrađenom od starinskog platna iz obiteljskog naslijeđa, a ukrašenu stilom ručne šlinge.

Vlastita osobna iskustva o primjeni ove tehnike u ručnoj ili strojnoj izvedbi iznijela je i stalna polaznica radionice Savka  Barberić, a ponudila  da i u svojoj kući pokaže kako se šlinga, hekla, štrika, veze i na druge načine izrađuju tradicijski ukrasi za nošnje, ali i popularni  detalji u  suvremenom odijevanju.

Nova radionica iz ovog projekta slijedi 10. studenog, a kako je   ususret Adventu tematski i sadržajno izrađivat će se božićno-novogodišnji nakiti, ukrasi i slični prigodni darovi.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here