Obišli smo drvene kućice na Trgu: Mirišu kestenovi kolači i neretvanske mandarine

Autor:Miroslav Šantek

MOĆNI STROJ JCB je početkom lipnja na površinu Trga hrvatskih branitelja u središtu Petrinje spustio četiri simpatične drvene kućice koje su djelatnici lokalnog Komunalca učvrstili i pripremili za upotrebu, a Ivana Lamza, zamjenica direktora te tvrtke nam je tada objasnila da se radi o ideji Grada Petrinje da se lokalnim OPG-ovcima u sklopu nadolazećih ljetnih događanja (Ljeto u Petrinji,Lovrenčevo) ponudi mjesto za prodaju njihovih proizvoda i na taj način se obogati i turistička ponuda Petrinje. Međutim, svi znamo što se dogodilo. Korona koja je u proljeće paralizirala svijet jednostavno nije otišla sa scene, već je nagnala epidemiologe da otkažu ili u bitnoj mjeri smanje okupljanja građana i njihovo druženje, pa tako su i ti najavljeni događaji, tako zanimljivi i privlačni Petrinjcima otkazani i stopirani.

NO, KOVID I DALJE STEŽE obruč oko svakodnevnog života ljudi, ali ljudi se ne daju. Prije nekoliko dana ovdje se trebao održati i Festival kestena koji je također odgođen, ali da jesen prođe bez imalo mirisa pečenih kestena i karakterističnog ousa neretvanskih mandarina petrinjsi gradonačelnik Darinko Dumbović jednostavno nije dao. Organizirana je manifestacija „Lokalna hrana na lokalnom stolu 2020. godine“ čija je svrha je pomoći poljoprivrednim proizvođačima s područja Petrinje uslijed krize COVID-a 19, stvaranjem povoljnijih poslovnih uvjeta za plasman proizvoda na tržištu.

Više o njoj je rekao Ante Marić, Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje: „U mjerama borbe protiv Covid-a 19 koronavirusa gradonačelnik je donio Odluku da omogući OPG-ima iz Petrinje, ali ovaj puta i izvan Petrinje, koji mogu ponuditi svoje proizvode našim građanima da im omogućimo prigodnu prodaju besplatno na našem Trgu. Tako da oni u ovim težim vremenima imaju mogućnost prodaje, održe svoje OPG-e, nešto zarade, ali i druga je stvar da naši građani imaju izravan pristup kupnji robe od proizvođača, svježu i zdravu. Za sada imamo tri kućice, ali imamo najave i za druge štandove, ne moraju to biti kućice, i na drugim lokacijama u gradu da ćemo, također besplatno, dopustiti OPG-ima da prodaju svoje proizvode tijekom jeseni, dakle da budemo na usluzi i građanima, a i samim OPG-ima omogućimo jedan dodatni prihod kroz taj vid prodaje. To je u nadležnosti gradonačelnika da može u sklopu određene manifestacije, a ovu smo nazvali „Lokalna hrana na lokalnom stolu 2020. godine“. Također, treba naglasiti da su pojedini prodavači mandarina, u znak dobre volje, Gradu Petrinji donirali 500 kg mandarina koje ćemo mi podijeliti našim vrtićima i Pučkoj kuhinji“.

I GRAĐANIMA SE SVIDJELA OVA IDEJA. Mnogi zastaju i kupe porciju pečenih kestena, par kila mandarina čiji vitamini tako dobro dođu u dizanju iminiteta i borbi protiv kovida, a i slasni kolači od kestena tope se u ustima. Kućice je sa svojim suradnicima obišao i sam gardonačelnik Dumbović, kupio supruzi puno kestenovih kolača i mandarina, a i sam je zadovoljan ovim malim događajem u ova teška gospodarska i životna vremena. Pitali smo ga i što on misli o svemu ovome: „Drago mi je što sam pozvan da probam proizvode s juga Dalmacije i uvijek se postavljalo pitanje što te kućice rade na Trgu i onda smo odlučili da na ovom prostoru, pokraj kojeg prolazi puno građana i automobila, na neki način budu vidljive. Želimo da u kontinuitetu, svi oni koji imaju svoje proizvode, bilo to proljeće, ljeto, jesen ili zima, budu u funkciji. Odlučili smo da to bude besplatno i da se ponudi sva zdrava hrana i plodovi“ .

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here