‘Udavače’ HIT teatra u režiji Marija Kovača na Prologu

Autorica: Ljiljana Lekanić-Kljaić

Već sam se bezbroj puta uvjerila u terapeutsko djelovanje teatra. Tako je bilo i sinoć u Kristalnoj kocki vedrine na predstavi ‘Udavače’ Hit teatra iz Zagreba. Ne čudi što je predstava izazvala toliki interes, jer ju je na scenu postavio znalac Mario Kovač. U njegov talenat uvjerila sam se više puta, a posebno mi je inspirativna bila predstava ‘Ilijada’ u zagrebačkoj Vidri.

Kao i obično došla sam sa učenicima odgledati predstavu koja se uklapa u školski program ne očekujući ništa posebno. Brinula sam kako ćemo izdržati tempo predstave i hoće li im biti dosadno… U ovom slučaju negativana konotacija u vezi lektirnog kazališta pokazala se promašenom, a nemogućnost dobrog uprizorenja predrasudom. Zbog nepretenciozne obrade ovog temeljnog civilizacijskog djela, predstava nije namijenjena samo učenicima nego i svima onima koji žele ponoviti i utvrditi gradivo. Koristeći kolaž fizičkog, lutkarskog, live stream postupka uvodi nas u kazališnu čaroliju koja mora dovesti do katarze. U rukama majstora predstava je bujala i uhvatila nas u svoju mrežu iz koje nismo željeli izaći ni kad je završila.

Sinoćnja predstava tematizira svadbu i fenomen modernih vjenčanja propitujući razloge koji dovode do njih. Mozaik je to romske svadbe, svadbe luckaste bake koja sanja o Las Vegasu, vjenčanja iz koristi kako bi se spasio jedan OPG. Troje glumaca uprizorilo je 15-ak pitoresknih i duhovitih likova, a posebno dojmljiv bio je Jan Kerekeš sa svojim nepresušnim glumačkim i glazbenim bravurama. Razigrane Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički pridonijele su uspješnosti ove duhovite i zabavne predstave koja je nagrađena  nagradom publike “Najjači smehek“ na 11. tjednu smijeha u Varaždinu.

Još jednom se pokazalo da pravoj umjetnosti ne može ništa nauditi, pa ni opako vrijeme kojeg živimo. Neustrašiva publika (kojoj želim čestitati na hrabrosti da dođe i podrži umjetnike) u skladu s epidemiološkim mjerama uživala je preko sat vremena u smijehu i makar na čas zaboravila turobnost svakodnevice.

Foto: izvor KKV

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here