Autor: Marjan Gašljević 

Prošlo je godina i godina a da niti jedna hrvatska televizija nije snimila neku dugotrajniju uspješnu sapunicu. Kroz to vrijeme nagledali smo se sapunica iz svih krajeva svijeta, od indijskih preko latinoameričkih do turskih. I dok su neke revne gledateljice čak uspješno savladale jezike svojih omiljenih likova s kojima su ljubile, varale, plakale i slavile drugi su pak čupali kosu slušajući neutješnu suprugu kako jeca za nekim bradatim Tulejmanom kojeg je upravo ostavila njegova ljubljena tridesetgodišnja baka unuka njegovog sina.

I onda su se hrvatski mediji počeli baviti nekim neozbiljnim stvarima. Počeli su objavljivati golišave slikice nestašnih župana uglavnom najsiromašnijih hrvatskih županija na raznim sponzoriranim putovanjima. Pa su onda počeli objavljivati prepisku nekih kibernetičkih organizama samozvanih kao Borg u kojoj kozmičkom brzinom tamane preostali kapital tvorevine zvane Agrokor. Objavili su, na žalost, i preparirano životinjsko carstvo s još ponešto sitnih vrijednosti koje je sliknuo nestašni policijot u skrivenom trezoru lovca Nadana. Naravno, policjot je najebo. Rastezali su nemušte tekstove SMS poruka s kojima su pokušali stati na kraj nestašnom Vasi. Pokušavali su dokučiti kako je tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta odjednom po „Duhu Svetom“ postalo građevinsko i ta na najzaštićenijim mjestima. Pokušavali su saznati kako neki legalno seru pravo u biserna Plitička jezera i kako se raspao Hrvatski bolnički sustav kojem, gle čuda, veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova. Isti ti mediji pokušali su dokučiti kako je poslije Premijerove objave o pobjedi nad pandemijom korone broj zaraženih umalo počeo eksponencijalno rasti, kako šef županijskog stožera tulumari na više korona tuluma i iz svih tih situacija izlazi nezaražen za razliku od ostalih tulumara. Šef mu veli, on zna. Zna da virus dolazi na tulum u 22 sata. Pokušali su isti ti mediji narodu obznaniti kako neki tamo likovi pronalaze torbe s milijunskim iznosima po garažama, prtljažnicima zaboravljenih automoblia i pod krevetima nevoljenih supružnika koji su, usput, viokopozicionirani državni odvjetnici i suci. Kako i kome danas dok vjetar puše a vjetroelektrane se vrte kapaju novčići? Kako presumpcija nevinosti ne vrijedi za Josipu a vrijedi za Barišića? Da li je Peteku i mnogim drugim Petekima pogodovao predsjednik uprave javnog poduzeća, načelnik općine, gradonačelnik, ili netko treći?

Sve su to bezvezne stvari kada je započelo emitiranje najnovije autohtono hrvatske sapunice pod nazivom: „I oni nam upravljaju Hrvatskom?“

Već danima prigodno u 12, 15 ili 17 sati Predsjednik i Premijer, Hrvatski, naravno, sazivaju presice na kojima znatiželjnom puku objašnjavaju što je to Plameni Jazavac a što Ostarjeli Šmrkavac. Tko je Herojski Zec a tko Obični Tresipas. Tko je volio Druga Tita a tko se sprdao s Tuđmanom. Tko ništa nije radio u Parizu, Brislu, Zagrebu. Tko je s kim večarao i gdje popio kavu. Tko ima anemiju a tko šmrče radi alergije. Tko je koga faulirao na košarkaškom haklu.

I tako, kako svojevremeno  napisa veliki američki lingvist Noam Chomski kroz listu deset najčešćih i najefikasnijih strategija kojima se, korišćenjem medija, pribjegava manipulaciji stanovništvom.

Zahvaljujući medijskoj propagandi stvarani su ili uništavani društveni pokreti, opravdavani su ratovi, promovirane određene ideološke struje, pa čak data uloga medijima kao proizvođačima stvarnosti.

Čini mi se da je upravo na djelu prva od tih strategija „Preusmjeravanje pažnje“ kroz te presice u kojima se ljudima nudi pregršt beskorisnih informacija s kojima su „zatrpani“ stvarni problemi društva koji su se u kratkom vremenu nagomilali. Da li i u kojoj mjeri na tu manipulaciju utječu vinovnici ovih famoznih presica ili više mediji koji prenose pizdarije koje im oni serviraju istovremeno prešućujući krucijalne stvari koje čine život društva.

Na žalost, naučili smo, da vjest bolje proda gola guzica neke starlete nego ozbiljna analiza problema nekog stručnjaka. Pa, evo nam guzice.

I na koncu, tko je, u stvari, omastio brk te teške godine 93. u Ministarstvu s onom sisatom Štefom s drugog kata iz sobe pored zahoda?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here