Autor:Marjan Gašljević

Grad Glina kroz godine je bio gospodarsko, trgovinsko i političko središte Banovine, a povremeno, ovisno o vojno političkoj situaciji šireg područja i vojno središte. Pukovnik Banske pukovnije grof Josip pl. Jelačić iz Gline je krenuo zasjesti na Bansku čast te povesti Hrvatsku u promjene. Od tada Glina poznaje samo napredak, ali i zanimljive demografske grafove. Između dva rata Glina je krenula u snažan gospodarski uzlet izgradnjom, prvenstveno, Pamučne predionice, ali i drugih manjih proizvodnih pogona. Između ta dva rata Glina je bila impresivno trgovačko središte u koje su se slijevale robe i proizvodi Banijskih sela  šireg okruženja ali i prekograničnih Kladuškog i Cazinskog područja. U Domovinskom ratu Glina je bila, na žalost, opet vojno središte ali srpske pobune u Hrvatskoj  koja je slomljena Hrvatskom „Olujom“. Srpskom pobunom slomljena je i Glina kao i cijela Banovina.  Kroz ove godine od te pobjedonosne „Oluje“ za Banovinu i Glinu nije učinjeno gotovo ništa. Područje i Grad prepušteni su sami sebi pa prolazak kroz nekada elitnu Glinsku ulicu izgleda kao povratak u neki horor ili film apokalipse. Glina sigurno ima svoju budućnost i perspektivu ali za to su potrebni ljudi. Prvenstveno mladi ljudi koji žele ovdje živjeti, raditi i vratiti u život ovaj kraj samo četrdesetak kilometara od Hrvatskog glavnog grada Zagreba. Među tim mladim ljudima je i Radomir Lončarević koji je sa svojom Nezavisnom listom za grad Glinu krenuo upravo tim putem. Putem nade i prosperiteta. Pa upoznajmo ga.

PS Portal: Molim Vas u nekoliko rečenica se predstavite našim čitateljima.

Radomir Lončarević: Rođen sam 17. listopada 1986. u Glini. Za vrijeme Domovinskog rata s obitelji živim u Jastrebarskom, gdje završavam prva tri razreda osnovne škole. Završetkom rata, vraćam se u Glinu, točnije Donji Viduševac, gdje i danas živim sa svojom obitelji.  U Glini završavam osnovnu školu i Opću gimnaziju te upisujem studij matematike i fizike na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Studij završavam s odličnim uspjehom i s najvećim pohvalama. Završetkom studija 2010. zapošljavam se u Geodetskoj tehničkoj školi kao nastavnik matematike i fizike. Paralelno s radom u školi, radim kao vanjski suradnik na PMF-u gdje sam održavao nastavu iz kolegija Linearna algebra 1 i 2, Algebarske strukture, Obične diferencijalne jednadžbe, Metodika nastave matematike 1 i 2 te iz Primjene računala u nastavi matematike. Također, radio sam i kao vanjski suradnik na Fakultetu prometnih znanosti, gdje sam održavao nastavu iz kolegija Matematika 1 i 2 te iz Vjerojatnosti i statistike. Od 2018. godine radim na Fakultetu prometnih znanosti u nastavničkom zvanju predavača. Autor sam nekoliko stručnih i znanstvenih članaka iz Matematike, autor sam udžbenika iz Operacijskih istraživanja u prometu koji je prošao fazu lektoriranja i recenziranja te je sada u postupku objavljivanja.

PS Portal: Što je Radomir Lončarević kada nije profesor na fakultetu?

Radomir Lončarević: Najveći dio svog slobodnog vremena ulažem u odgoj svoje troje djece. Smatram da djeci moramo pružiti temelj i neizmjernu podršku u njihovom odgoju i obrazovanju, jer će se u buduće ratovi voditi knjigom, a ne puškom.  Uz obiteljski život, odlučio sam se ozbiljno uključiti u politički život svog Grada pa sam se 2017. godine kandidirao za gradonačelnika Gline kao nezavisni kandidat. Političku bitku za bolju, sretniju i razvijeniju Glinu nakon izbora nastavio sam kroz Gradsko vijeće s još troje nezavisnih vijećnika. Danas smo najaktivnija oporba u Glini, a slobodno bih rekao i jedna od najaktivnijih oporbi u našoj županiji.

PS Portal: Što Vas je ponukalo da krenete u ovu političku bitku.

Radomir Lončarević: Do 2017. sam bio apolitičan, ali sam volio pogledati sjednice gradskog vijeća, tako da sam imao, mogu reći dobar pregled što se planira, a što se uspijeva realizirati od projekata. Okidač za uključivanje u politiku, trenutak kada sam prelomio i rekao da je u Glini potrebno mijenjati stvari, jest odluka novog gradonačelnika iz redova HDZ-a da odustaje od projekta istraživanja geotermalnih izvora na području Grada Gline, a istovremeno želi od Gline napraviti regionalni centar za zbrinjavanje azbesta. Tada sam shvatio koliko je opasno nepismenom čovjeku dozvoliti da upravlja resursima jednog grada i životima svih njegovih stanovnika. Iako sam imao ponude da se uključim u djelovanje nekih političkih stranaka na području Grada Gline, odlučio sam da je najbolje i najpoštenije pronaći istomišljenike i na izbore izaći s Nezavisnom listom. Izaći na izbore s Nezavisnom listom, drugim riječima s imenom i prezimenom podrazumijeva da je svaki pojedinac s liste beskompromisno spreman odgovarati za svoj rad, odgovarati imenom i prezimenom. Ovdje nema protekcije stranke, ovdje nema stranke koja će stati iza tebe kada je najteže. Nadam se da će građani,  ne samo naše županije, već u cijeloj Republici Hrvatskoj shvatiti da je ovakav način političkog djelovanja najteži, ali istodobno i najpošteniji.

PS Portal: Molim Vas da nam predstavite svoju Listu te, ukratko, njezin program.

Radomir Lončarević: Nezavisna lista okuplja mlade i obrazovane Glinjane i Glinjanke koje vole svoj grad i nisu spremni prihvatiti minimalizam kojim se ponosi trenutna vlast. Od petnaest kandidata na listi, Nezavisna lista je imala jedanaest kandidata s visokom stručnom spremom. Uprava ta mladost i visoki stupanj obrazovanosti predstavlja najveću snagu Nezavisne liste. Moje osobno mišljenje je da program svake političke stranke, barem onaj dio koji se odnosi na gospodarski razvoj treba biti živ, prilagodljiv vremenu i prilikama koje nam se pružaju. Društvo nam se neizmjerno brzo razvija u svim aspektima pa bi bilo krajnje nekorektno govoriti o postojanju konstantnog programa. Budući da kampanja nije još službeno započela, ukratko ću Vam reći do kojih će promjena doći pobjedom Nezavisne liste i njihovog kandidata za gradonačelnika na dolazećim lokalnim izborima. Kako bi Grad prodisao punim plućima potrebno je reorganizirat tromu i preskupu gradsku upravu Grada Gline koja iz dana u dan buja kao gljiva poslije kiše. Maksimalan trud će se uložiti u iskorištenje kapaciteta postojećih nalazišta geotermalne i mineralne vode. Nažalost trenutačna vlast ne pokazuje nikakav interes za navedenim nalazištima. Mogućnosti iskorištenja su neograničene: izgradnja termoelektrane, proizvodnja voća i povrća u grijanim staklenicima, izgradnja toplane, itd.  Moram ovdje napomenuti da sam nedavno imao prilike razgovarati s profesorima FER-a i FSB-a koji su zainteresirani za pokretanje projekta geotermalnih izvora na području Gline, jer postoji potreba na tržištu za izgradnju tvornice u kojoj bi se proizvodili najnapredniji čipovi s minimalnim otporom u prijenosu električne energije. Sve to povlači potrebu za novim radnim mjestima, demografski i gospodarski razvoj Gline u punom svom opsegu. U gospodarenju s otpadom nužna je izgradnja sortirnice na području Grada Gline koja će rezultirati dobivenim čistim frakcijama otpada, koje ima svoju tržišnu vrijednost. Cijela Banovina, pa tako i Glina kao administrativno najveći grad ima netaknutu i čistu prirodu koja mora biti polazište za razvijanje eko turizma. No, za kvalitetan razvoj turizma neophodno je postojanje smještajnih kapaciteta, kojih trenutačno u Glini nema dovoljno, ali Nezavisna lista ima rješenje i za to koje će otkriti u nadolazećoj kampanji. Mogućnosti ima mnogo, samo je potrebno kvalitetno odrediti koje su mogućnosti i prioriteti najoptimalniji te svim snagama zaveslati u smjeru njihovog ostvarenja.

PS Portal: Vi sa svojim vijećnicima djelujete u Gradskom vijeću grada Gline. Što nam možete kazati o onom na čemu ste radili kroz mandat? Što Vas je posebno razočaralo u upravljanju Gradom a što ste uspjeli „izgurati“?

Radomir Lončarević: Čitajući zapisnike sa svih do sada održanih sjednica Gradskog vijeća Grada Gline, može se iščitati da svaki naš dani prijedlog biva odbijen i to samo zato što to nije prijedlog HDZ-a već prijedlog Nezavisne liste. Prema tome, lako bi se dalo zaključiti da mi kao Nezavisna lista nismo ništa uspjeli „izgurati“. Razlog tome je što vijećnici HDZ-a moraju odbiti naše prijedloge da bi ih onda na sljedećoj sjednici oni mogli uvrstili kao sastavni dio točaka dnevnog reda te ih uredno bez imalo crvenila na licu i usvojiti kao vlastite prijedloge. S ovakvom praksom vladajuće stranke uredno informiramo stanovnike Gline preko naših facebook stranica, ali sada ću iskoristiti priliku da ponovim o kojim prijedlozima je bilo riječ. S ponosom mogu reći da su građani Gline uz pomoć peticije i skupljenih nešto manje od 600 potpisa uspjeli izvršiti pritisak na gradonačelnika Gline da bi se pokrenule izmjene Prostornog plana u obliku brisanja kazete za azbest čija je izgradnja planirana u blizini tvornice dječje hrane Hipp. Nažalost u Prostornom planu županije, bez obzira na mnoga dana obećanja župana, lokacija u Glini te još tri lokacije u županiji ostale su netaknute. Nadalje, uspjeli smo utjecati na smanjenje cijene vrtića, izrade registra gradske imovine kao preduvjet za obnovu starih i dotrajalih nekretnina u vlasništvu grada te izgradnju novih stambenih kapaciteta, što je i bilo jedno od naših predizbornih obećanja. Gospodarenje otpadom je nešto u čemu Glina zaostaje za drugim gradovima u županiji i Republici Hrvatskoj. To je ozbiljan problem, jer će nam uslijediti kazne i plaćanje penala za neispunjavanje preuzetih obveza. Upravo u tom smjeru davali smo niz prijedloga koji nažalost nisu prihvaćeni, kao na primjer prijedlog drugačijeg izračuna cijene minimalne obvezne javne usluge koja je poštenija i prihvatljivija za stanovnike Grada Gline, izgradnja sortirnice na odlagalištu Gmajna za koju ima mjesta, jer se sada s našim prihvaćenim prijedlogom briše kazeta za azbest. Kao što sam već rekao sortirnicom bi dobili čiste frakcije otpada koje su spremne za tržište, time bi stvorili novu vrijednost za komunalno društvo, a ujedno omogućili i 10-15 novih radnih mjesta. Od prijedloga koji nisu prihvaćeni istaknuo bih još uređenje gradskih ulica, izgradnja pješačkih staza, uređenje novog katoličkog groblja, povećanje studentskih stipendija te uvođenje ciljanog stipendiranja kadrova koji nedostaju u Glini, povećanje financijskih sredstva za sportsku zajednicu Grada Gline, koja su trenutačno nedostatna za kvalitetan rad svih sportskih klubova i uvođenje programiranja u starije vrtićke grupe te niže razrede osnovne škole. Ne prihvaćanje ovakvih prijedloga, a da istodobno nemaš alternativan prijedlog bez obzira je li on bolji ili lošiji od predloženog, je u najmanju ruku razočaravajuće. Ono što me najviše razočaralo u upravljanju Grada Gline jest manjak znanja, želje i ambicije za stvarnim napretkom, zatvorenosti vlasti prema građanima, korištenje narodom dane pozicije kako bi se zaposlili stari i novi članovi HDZ-a u gradsku upravu, gradska društva i ustanove, a da zatim nema realne potrebe, maltretiranje djelatnika gradske uprave, laž, skrivanja, podmetanja i kriminal na koje nitko ne reagira i nažalost nikome ne smeta, osim vijećnika Nezavisne liste.

PS Portal: Grad Glina je na čelu s aktualnom vlašću na žalost bio čest gost vijestima i vjesticama u kojima su spominjane različite „nepodopštine“. Kako tome doskočiti jer, očito, do sada su sve te aferice bačene u zaborav?

Radomir Lončarević: Ono što bih ovdje htio apostrofirati, jest da kada vam nacionalni medij objavi priču, onda morate znati da ta priča nije skup laži i podvala tamo neke oporbe, s ciljem nanošenja političke štete vlasti, jer niti jedan medij neće na sebe preuzeti rizik da bude tužen zbog iznošenja neistina u prostor koji je dostupan većem brojem ljudi. Iza toga čvrsto stojim, jer kada dvije nacionalne televizije u tri godine objave najmanje šest priloga iz Gline, a da dva priloga od njih šest budu najgledaniji u Republici Hrvatskoj, onda znajte da iza svake priče stoje ozbiljni pojedinci s dokazima o navedenim nepodopštinama. O tome hoće li određene afere biti bačene u zaborav, odgovornost dijele i lokalni političari, a i sami građani. Na nama političarima je da stalno podsjećamo građane na nepodopštine vlasti koje je taj isti narod birao, a na građanima je da procjene da li žele takvu vlast i u sljedećem četverogodišnjem mandatnom razdoblju.

PS Portal: Lokalni izbori su na pragu. Pripremate se sa svojom Nezavisnom listom za njih i koja su Vaša očekivanja posebno u kontekstu najave vladajućih oko nekih promjena, prvenstveno u broju mandata i dužnosničkih mjesta?

Radomir Lončarević: Konkretne promjene, ako će do njih uopće i doći do svibnja 2021. za Glinu donese ukidanje pozicije zamjenika gradonačelnika te smanjenje broja vijećnika u Gradskom vijeću s trenutačnih petnaest na dvanaest vijećnika. S obzirom na navedeno, smatramo da navedene promjene neće znatno utjecati na rad i rezultat Nezavisne liste na nadolazećim lokalnim izborima. Jedino što može negativno utjecati na naš rezultat i rezultat ostalih oporbenih stranaka u županiji  jest uvođenje epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa kojim bi se znatno smanjila mogućnost žive interakcije s građanima u vrijeme kampanje.

PS Portal: Procjena je da ste sa svojom Listom snaga koja bi mogla u određenom  trenutku donijeti i prevagu na razini Županije. Da li ste razmišljali o političkom angažiranju na toj razini?

Radomir Lončarević: Na razini županije doneseno je u zadnjih nekoliko godina puno loših odluka za Glinu, bez obzira na činjenicu što Glina ima župana iz redova svojih stanovnika. Za kvalitetan razvoj Gline, potreban je impuls i s županijske razine koji realno nedostaje u najmanje zadnjih šest godina. Trenutačno sam koncentriran na lokalne izbore u Glini, no ako se na razini županije uspije organizirati ozbiljna grupa političara koja se neće baviti ideološkim pitanjima, već će im motiv biti razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma kao naše tri najjače uzdanice, onda sam spreman biti dio takvog društva, ali naravno da takvu odluku neću donijeti bez afirmativnog stava svoje obitelji i mojih prijatelja s Nezavisne liste.

PS Portal: Što bi ste poručili glasačima i građanima Gline i Sisačko moslavačke županije?

Radomir Lončarević: Često možemo čuti u narodu kako „na mladima svijet ostaje“, ali što to u realnom životu znači. Da li se to izgovara s namjerom da mlade potaknemo da se iseljavaju te zaista postanu radna snaga nekih drugih država, a ne svoje države Hrvatske? Osobno, ne bih rekao da je tako! Istodobno smo svjedoci, da kada se ponudi novo mlado lice na političkoj sceni, koje obećava drugačiji način razmišljanja i rada, da obično biva ismijan i neprepoznat kao rješenje i konačan izbor. Osobno za mene ta rečenica u sebi skriva nadu u bolje sutra, nadu da su starije generacije ispunile svoj zadatak odgojivši zrele mlade ljude koji će uskoro pokazati ono što su godinama učili, slušali, gledali… Ponekad se pitam što ako su ipak ovi stariji napravili propust, ako ipak nisu ispunili svoj zadatak, ako neće i u svibnju 2021. ispuniti svoj zadatak, jer ne bih volio da se i u svibnju 2021. ispuni Hegelova misao da je stalno ponavljanje povijesti dokaz da iz nje nitko nije ništa naučio. Na mladima svijet zasigurno ostaje, a skriva li ta činjenica nadu i radost ili pak zabrinutost i žaljenje, ovisi o onima čija je dužnost pripremiti svijet za mlade generacije, čija je dužnost dati mladom čovjeku priliku da gradi svoju budućnost i budućnost svog grada, županije i na kraju krajeva države. Uvijek postoji rješenje za probleme, samo treba imati hrabrosti odlučiti se na promjenu, ništa drugo.

PS Portal Vam zahvaljuje na ustupljenom vremenu i promišljanjima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here