Jučerašnji 25. listopada bio je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Covid -19 odgodio nagrađivanje humanitaraca Petrinje

Novinar: Antun Petračić

Da je normalno zdravstveno stanje, bez ove žilave i uporne epidemije Covida-19, u subotu minulog  vikenda u Petrinji bi se okupili najzaslužniji višestruki stalni  dobrovoljni darivatelji krvi i ini humanitarci – suradnici i sudionici akcija Gradskog društva Crvenog križa. Tako se nizom proteklih godina obilježavao 25. listopad, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj,  sjećanje na prvu akciju održanu u Željezari Sisak istog nadnevka 1953. godine.

Zbog zaštite zdravlja i sigurnosti sudionika planirana svečanost u proteklu subotu je  odgođena, ali  u Crvenom križu Petrinje u Turkulinovoj ulici pripremljena priznanja i nagrade čekaju svoje dobitnike i zaslužnike.

– Uručit ćemo ih naknadno, kada omoguće epidemiološke mjere-kaže ravnateljica Crvenog križa Petrinje Ivana Malović. Umjesto izravnog susreta sa stalnima i upornima, za 25. listopad uputila je svima javnu  online  čestitku -zahvalnicu.

Poštovani darivatelji krvi,

Danom dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopada obilježavamo Vašu plemenitost i humanost prema čovjeku. Vaša darova krv spasila je nebrojene živote i u ime svih nas veliko Vam hvala.

Vi ste ti koji ste omogućili podmirivanje nužnih zaliha krvi i nesmetano funkcioniranje zdravstvene skrbi čak i u ovo izazovno vrijeme epidemije koronavirusa.

Svaki darivatelj krvi nacionalno je blago koje spašava živote ljudi i Vi ste dio toga. Hvala Vam što ste aktivno sudjelovali u našim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi jer bez Vas ne bi bilo moguće prikupiti potrebnu količinu krvi u Republici Hrvatskoj. Do sada, u 2020. godini darovali ste 670 doza krvi u akcijama organiziranim od strane Gradskog društva Crvenog križa Petrinja.

Vaša jedna kap krvi može donijeti čudo u nečiji život. Zamislite koliko je to čuda u samo jednoj godini. Vaša krv je most koji je premostio bolest i zdravlje.

Beskrajno smo ponosni na Vas.

Dragi darivatelji krvi, hvala Vam na iskazanoj ljubavi i humanosti i od srca Vam želimo sretan Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.              Ravnateljica  Ivana Malović, struč. spec. ing. admin. chris.

Humanitarcima, plemenitim ljudima Petrinje,  njihov dan je čestitao i zahvalio gradonačelnik Darinko Dumbović, i pritom istaknuo:

-Darovana krv je, doista, dar od srca. Krv nije ta koju možeš nabaviti u ljekarnama, to je lijek kojeg mi imamo u sebi i kojeg dijelimo, koji se ne može kupiti. On se ne može proizvesti niti u jednom laboratoriju, i zamijeniti bilo kakav lijek.Želim vam da u ovo izazovno vrijeme epidemije koronavirusa ostanete zdravi kako bi mogli i dalje biti darivatelji i tako pomagati u spašavanju života- objavio je gradonačelnik D. Dumbović.

U Crvenom križu Petrinje za  2020. godinu  priznanja gradske humanitarne organizacije dobit će više od 50  žena i muškaraca za 5, 10, 20, 30 i 40 darivanja, a od Hrvatskog Crvenog križa brončano odličje zaslužnici s 50 akcija (Drago Čumurdžić, Matej Kadvolt i Tihomir Miletić), srebrno za  75 darivanja ( Antun Kolarić i Milan Kardaš), te posebno veteransko Josip Turkalj za čak 125 puta darovanu krv.

– U nas   je trend stalnog povećanja darivatelja krvi, provodimo redovito osam akcija godišnje, podijeljeno po četiri  u našem uredu i među pripadnicima Hrvatske vojske u Vojarni Pukovnik Predrag Matanović. Lani je  Hrvatski   zavod za  transfuzijsku medicinu iz  Zagreba opskrbljen s 904 doze. Do kraja ove godine još predstoje akcije 9. studenoga i 3. prosinca- zaključila je ravnateljica GDCK Ivana Malović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here