U ovom kontekstu ne govorimo o monarhiji i kraljicama ili kraljevima, ljudima s krunom. To je stari svijet, doduše postoje mnoge zemlje koje imaju monarha. Nije li bolje imati predsjednika i uživati ​​u izborima svakih nekoliko godina kao u Americi ili u Hrvatskoj. Ova priča govori o različitim vrstama kraljica. Kraljica neba. Kažem „kraljica“ jer je avion na engleskom jeziku imenica ženskog roda (isto kao i brod). Riječ je o Boeingu 747-400. To je poboljšana verzija Boeinga 747-300. Kao što znamo 747-100/200 i 300 već su nestali s neba. Jedan od razloga bila je kriza u zrakoplovstvu nakon 11. rujna. Mnogi se od nas još uvijek sjećaju tog vremena, a posebno ja.

Upravo sam završio certifikaciju nove pilotske kabine s monitorima umjesto instrumenata. Plan mi je bio osvojiti svijet i instalirati stakleni kokpit (kako smo ga zvali) u sve klasične 747 avione ali nakon 11. rujna svi snovi su jednostavno nestali. Bilo je tako tužno gledati lijepe 747 sa modernim kokpitom kako odlaze na parkiranje u pustinju Mohava. Avioni tipa 747 su bili u mojoj firmi prije nego što sam započeo karijeru ali vidio sam kako odlazi cijela flota. Čak je postojao i jedan 747-classic koji je napravljen za Air France. To je bila zadnji 747 klasik. Avion je bio obojen u Air France boje, ali nikada nije isporučen Air Franceu. Air France bio je u financijskoj krizi i odlučili su ne prihvatiti taj zrakoplov. Otkazali su narudžbu i Boeing ju je odmah prodao Martinair-u. Registracija je bila PH-MCN. Zrakoplov je konfiguriran u Air France tzv. Atlas konfiguracija i ja sam bio jedan od inženjera uključenih u promjenu konfiguracije u KSSU. Otprilike 150 modifikacija kasnije zrakoplov je isporučeno Martinairu. Sljedećih 25 godina letio je samo teret. To je bila registracija koja je bio u mojim rukama prvog dana operacije, a i 25 godina kasnije. Vidio sam taj avion kako odlazi u Mohave na parkiranje.

Na scenu je stupila nova generacija, 747-400. S ponosom mogu reći da sam ih vidio kako dolaze u moju firmu i odlaze. Kao inženjer, sudjelovao sam u specificiranju komponenata. Da, to je još uvijek bilo moguće 1989. Samo da spomenem da je prvi let 747-400 bio 29. travnja 1988., a prvi komercijalni let 9. veljače 1989. za sjeverozapadne zrakoplovne kompanije. Otprilike 700 tih aviona je sagrađeno. KLM je bio prvi europski operater 747-400-ih. Na žalost, prva tri isporučena zrakoplova nisu imala puno sreće. Broj jedan sudario se s kosilicom u zračnoj luci Schiphol-Amsterdam. Oklop motora je oštećen i avion je bio prizemljen nekoliko tjedana zbog popravka.

Broj dva upravo je sletio nakon prvog leta iz Seattla. U Amsterdamu je bilo olujno vrijeme i aluminijski kontejner je donesen vjetrom izravno u motor Boeinga 747-400. Taj je zrakoplov bio prizemljen nekoliko dana dok popravak nije završen. Treće isporučeni avion je imao još manje sreće. Taj je uletio u vulkanski oblak iznad Aljaske. To se dogodilo 15. prosinca 1989. Bio je to KLM-ov let KL867 od Amsterdama do Tokija. Cijela je priča u mojoj knjizi “Ti, inženjeru avionike” (možete je čak i pronaći na www.lulu.com), a također u časopisu Plane talk objavljen je članak o letu u vulkanskom oblaku. Nakon toga, naši 747-400 letjeli su bez zastoja 20 ili više godina.

I baš kao i kod prethodnika 747-classic, koji se danas naziva 747-jurassic, kriza se ponovila. Ovaj put je kriza s koronom. Sve tvrtke sada pokušavaju uštedjeti novac i održati se na životu. Stoga su shvatili da 747-400 više nije isplativ. Nekad je to bio glavni avion tvrtke, ali sada je to postao problem. Mnogi su ljudi potpuno i apsolutno očarani 747-400 zrakoplovom. Ali ako iz jednadžbe uklonite emocije, došlo je vrijeme se taj avion pošalje u mirovinu.  Prije dvije godine Boeing je predvidio da će 2025. letjeti samo 50 zrakoplova i svi će biti teretni zrakoplovi. Na žalost, situacija se mijenja  i nakon ovoga svega 747-400 bit će vrlo rijetko na nebu. Oni će postati muzejska atrakcija ili restoran. Moguće je da će se reciklirati sav aluminij i da se proizvedu limenke coca-cole.

Posljednji let KLM-a trebao je biti u svibnju 2020. – prije pet mjeseci. Ali zbog korone, operacija je produžena. Produžena je operacija kraljice neba i to zbog potrebe leta za Kinu kako bi donio zalihe opreme za bolnice. Na kraju, posljednji komercijalni let bio je 25. listopada 2020. Zrakoplov 747-400 je letio bez putnika. Na svakom mjestu nalazila se kutija s maskama, sva sjedala i čitav teretni prostor pun kutija s maskama protiv korone. To je bilo posljednji zadatak kraljice neba. Plemenita dužnost. Nema sumnje da će još nekoliko 747-400 ostati letjeti negdje u svijetu, ali broj aviona je sve manji i manji. Zrakoplov će nestati, ali nikada neće biti zaboravljen.

Napokon i jedna moja anegdota koja uključuje let do Miamija u Boeingu 747-400 prije 4 godine. Zapravo, ako provjerite kartu (slika koju sam napravio na ekranu za praćenje leta), moj je let 747-400 malo liznuo Bermudski trokut. Nismo ušli u trokut više od 10 nautičkih milja (15 kilometara).  Činilo se kao da se naš pilot bojao ući dublje u trokut … Ili, mu kompjuter to nije dozvolio. Srećom, GPS i kompasi su radili u redu zbog izvrsnog navigacijskog sustava u Boeingu 747-400 i preživio sam susret s Bermudskim trokutom.

Blago meni.

 

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here