Mjesec hrvatske knjige u Petrinji: „Razlistalo„ se slikarstvo Slavka Jurinjaka

Novinar: Antun Petračić

Provodeći sadašnji listopadno-studeni Mjesec hrvatske knjige 2020., a pridržavajući se slogana „Razlistaj se!“, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje „razlistala“ je, pridržavajući se  Covid mjera  – likovnu izložbu u čak  dvije dimenzije.

Pod nazivom „Petrinja u oku slikara Slavka Jurinjaka 80-ih godina prošlog stoljeća“ na   službenoj web stranici  ove ustanove  virtualna je postava, a u Odjelu za odrasle članove izravno izloženi radovi učitelja-nastavnika likovnog odgoja, ali i nogometaša i trenera u ovom sportu Slavka Jurinjaka (1926.-1999.).

Sada su u javnosti  tri akvarela većeg formata iz ostavštine obitelji Dolenec ( ustupila ih je knjižničarka Lada Dolenec), te originalni primjerci  iz dviju Jurinjakovih mapa pohranjenih i čuvanih  u vrijednoj knjižničnoj Zavičajnoj zbirci. Tiskane u  minimalnoj nakladi,  mapa „Petrinja nekada i danas“ sadrži 18 originala, a „Petrinja 2“ deset motiva  prepoznatljivih gradskih mjesta.

– Slavko Jurinjak je izvanredni akvarelist (pejsaža) i grafičar (veduta), izuzetni  slikarski kroničar Petrinje, ali previše  nepravedno zaboravljen i nedovoljno poznat mladima. Zato ga u Mjesecu hrvatske knjige sada pobliže predstavljamo  našim članovima  i svekolikoj javnost – o razlozima dvostrukog predstavljanja  slikarskog  opusa kaže inicijatorica izložbe Gordana Dumbović.

Internetska verzija za youtube djelo je muških djelatnika ustanove: knjižničar Marko  Grbeša  pripremio je i govori popratni tekst, a  informatičar  Matija Jurčević uz svaki Jurinjakov crtež dodao svoju  aktualnu color fotografiju  snimljenu na   istom mjestu.

  1. Jurčević je  napisao i ovaj uvodni tekst webove verzije:

„Svaki grad ima svoje junake, ljude koji su na bilo koji način u njemu ostavili svoj trag, ostavštinu koja neće s vremenom izblijediti, već će ostati trajno otisnuta pokretima ruke koje je naš junak ostavio svima nama u naslijeđe. Većina današnjih stanovnika se ne sjeća kako naš junak noseći svoj pribor i stolčić korača našim predivnim gradom tražeći kadar koji će zauvijek ostati ocrtan na listu papira, on je Slavko Jurinjak, pomalo zaboravljeni junak izrazitog talenta i volje da nam u sjećanja ucrta Petrinju kakva je nekada bila, Petrinju koja je u stvarnosti izblijedila, poput njega, pomalo zaboravljenu, punu sjete i predivnih boja. I ne brini se, junače, zbog tebe ta Petrinja i dalje živi, a dok je tvojih djela i ti ćeš živjeti među nama, u čaroliji svojih pokreta, na svome stolčiću, skroman, kakav si uvijek i bio”.

Radovi S. Jurinjaka  na razgledu  su  do  kraja Mjeseca hrvatske knjige 15. studenoga,  a u sklopu ove manifestacije  5. studenoga  „razlistat“ će se izbor iz lirike Josipa Stanića- Staniosa. Stihove će u virtualnoj verziji kazivati Nevenka Božiček.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here