Rapsodija boja na Gradskoj tržnici

Autor: Marjan Gašljević

Na pragu blagdana Svih Svetih i Dušnog dana svatko od nas prisjeća se i razmišlja o svojim bližnjima s kojim nas je rastavila neumitna smrt. Tuga i sjeta često nas preplave a što u stvari možemo, mi živi, za njih učiniti. Svakako pomoliti se i zamoliti za blagost Vječnoga Suda. Ovozemaljsko prisjećanje izražavamo posebnom skrbi za njihova vječna počivališta uređujući ih i kiteći.

U ovoj, za nas žive, nezapamćenoj situaciji pandemije ali i brige oko ekonomske nestabilnosti uzrokovane uvelike pandemijom sjećanje na drage pokojnike možda je još jače.

Šečući sisačkom Gradskom tržnicom promatram ljude koji obilaze mnogobrojne štandove prepune cvijeća. Za sada tržnica je okupirana uglavnom nizovima manje ili više bogate multiflore koja svojim raskošnim bojama privlači poglede. Aranžmani od umjetnog cvijeća popularno zvano „svile“ više i nisu nešto u „modi“ pa ih i nema previše jer se oni, uglavnom, kupuju za raniji odlazak na groblja tako da „izdrže“ vrijeme do blagdana.

Nekoliko štandova na ulazu u tržnicu zakupili su poznati uzgajivači cvijeća (i povrtnica) iz nedalekog Volodera, braća Dominik i Domagoj Cerovec. Otišao sam, najprije, do njihovih plastenika na samom ulazu u Voloder uživajući u beskraju boja a posebno neponovljivim „kraljicama jeseni“ krizantemama. Nekako mi je bilo žao da će ove ljepotice za koji sat biti ubrane međutim kada sam vidio kako vješte ruke ovih mladića, cvjećara i uzgajivača, slažu raznovrsne cvjetne aranžmane laknulo mi je.

Jutros ih uz njihov bogati prodajni prostor u kojem se moža pronaši „za svakog ponešto“ pitam kako će završiti ovu sezonu. Zabrinuti su, naravno. U tisuće krizantema uložili su i novac i velik trud i rad. Uz krizanteme tu su i dva puna plastenika „popune“, različitih cvjetnih vrsta koje u arnžmanu daju kao „dvorske dame“ support „kraljici“. Godinu su započeli olujnom burom koja je teško oštetila plastenike. Sama je, pak, godina, bila dobra za uzgoj cvijeća pa su tako i krizanteme i ostale cvijetne vrste izuzetno bogate i čvrste. Kroz sve vrijeme trebalo se boriti i s različitim nametnicima što su uspješno uradili ali kako će sada u nekoliko dana „zatvoriti“ sezonu jako su zabrinuti. Usprkos kvalitetnim i lijepim aranžmanima s vrlo pristupačnim cijenama pitaju se koliko će se građani odlučiti otići u kupnju ali i u obilaske počivališta.

Oko uzgajivača uvijek se pojavljuju i drugi „nametnici“ koji se ne mogu suzbiti prskanjem. Tešku situaciju uvijek pokušavaju koristiti razni pretržci koji, uglavnom, zaborave platiti kupljenu robu.

I ovim mladim ljudima koji su se odlučili prehranjivati svoje obitelji „čeprkajući zemlju“ želim uspješnu prodaju kao i svim ostalim OPG-ovcima koji su uzgojili i nude svoje proizvode na tržnici a pokojnima kojima će na počivalište biti položeno ovo cvijeće, svijeće i ukrasi, Mir Božji.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here