Autor: Marjan Gašljević

U neka, tamo, vremena, Napoleon je, navodno, rekao: „Ako vojnik nema što raditi daj mu da otvara i zatvara vrata.“ Tako mi, nekako, danas izgleda i cjelodnevno „pilanje“ građana podatcima o broju zaraženih korona virusom. Te novozaraženi, te u bolnici, te na respiratoru, te preminuli, te krivulja ova, te krivulja ona. Pa podatci iz Države, županije, gradova, sela i zaselaka.

Slušam maloprije dvije babe, lokalni google, na klupici pod prozorom, a obe nagluhe, dogovaraju kako će čekati dok se susjed s prvog ulaza pojavi na balkonu da vide kako izgleda osoba oboljela od korone. Da li su mu narasli rogovi? Otpao mu nos i uši? Pimpač se vuče po podu? Sve je to moguče, mudro zbori jedna, čula je, naime, na televiziji. A ono što kažu na televizije je istina i samo istina.

I tako akademici medicinskog razreda, docenti, profesori, doktori odmaknu maskicu s lica i pričaju brojke. Eto, recimo, u Donjoj Roviškoj, od jučer broj oboljelih porastao za 100%. Od dva stanovnika jedan obolio. Zastrašujuće.

U stvari, kada malo bolje i promisliš, jednostavno i nemaš o čemu razgovarati. Samo korona. Jebote, prosto mi nedostaju oni naši fini lopine koji nosaju lovu u torbama, sade polja marice za koju dobivaju poticaje, mrknu preko milijarde i o tome napišu knjigu i to sve u par mjeseci „da ne padne u zastaru“. Ne djelo, uspjeh. Gdje li su ti maheri što od vjetra prave lovu? Što posao od milijun naplate pet? Što „iziju stado janjadi“ na račun općine koja ima manje stanovnika nego što je ovaj „izio“? Gdje je nasmješeni Lovro i družina što i od Arktika napravi građevinsko zemljište?  Nekako je ponestalo čak i onih starletica što pokazuju cice i guzice, vele, nije primjereno u koroni.

Korona je opaka stvar. Međutim, nas obične građane, zanima kako prebroditi sve ovo što se dešava s i oko epidemije. Stotine tisuća građana su u samoizolaciji, stručnjaci procjenjuju da je i stotine tisuća građana zaraženo virusom. Neki maksimalno poštuju preporuke i mjere epidemiologa dok se drugi zajebavaju. Najugroženiji dio populacije zaključan je i mjesecima cvili nad fotografijama svoje djece i unučadi koji, pak, čuče u samoizolaciji pitajući se hoće li, kada izađu, pronaći svoju firmu. Klinci malo idu u školu, više ne idu. I njih straše policijom, kovid redarima i civilnom zaštitom ako izađu samo na dvorište.

Netko je negdje napisao post: „Dajte započnite s šivanjem luđačkih košulja da nas  stanje ne iznenadi kao s maskicama.“

Zar se ne bi moglo započeti i s promišljanjima o mentalnom zdravlju građana? Stand up koju izvode Premijer i Predsjednik nije dovoljna da razgali građane.

Foto:Zdravko Turkulin

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here