Pametni lock-down i druge stvari

Evo da malo skeniram događaje u svijetu i okolici. Počinjem s koronom. Takozvani lock-down je postao normalna stvar. Austrijanci su ga najavili pa onda Englezi, Belgijanci, Švabe… Holandezi će isto morati nešto promijeniti jer svaki dan se testira pozitivno 11 tisuća ljudi. Neki  moraju  u bolnicu, a onda jedan dio njih ide na respiratore. Na kraju jedna trećina onih s respiratora umre. Važno je na vrijeme doći u bolnicu ako se stvari pogoršaju. Što ranije početi s lijekovima jer šanse su veće da se preživi. Holandezi su izmislili nešto što zovu “pametni lock down”. To vam je kad zatvore restorane, uvedu da se nose maske i da se ruke stalno peru. Holandezi nisu baš jako pametni da pročitaju studije iz Njemačke i Japana. U te dvije države je najvažnije da se prostorije dobro zrače. Oni su pronašli da se vani na zraku gotovo nitko ne zarazi. Holandezi o prozračivanju prostorija uopće ne govore. Sve u svemu, velika je frka na području korone.

Slijedeći važan događaj su izbori u Americi. Trump ili Biden?! Biden je stari senilan čovjek koji ni ne zna da sudjeluje u izborima. Njegova demokratska partija ga gura jer nemaju nikoga boljeg. Trump je isto dosta star (73) ali je jako vitalan i ima puno energije. Osim toga, jako je popularan ali pošto nije političar nego takozvani “Street Fighter” – ulični borac, ne vole ga političari ni u Americi ni u svijetu. To baš nije pošteno jer je Trump  predsjednik koji nije započeo niti jedan rat. Osim toga, on je mirotvorac jer je smirio Koreance, Arape, Izraelce pa Kosovo i Srbiju. On ne vodi agresivnu politiku prema drugim zemljama pa to ne odgovara demokratima jer onda malo zarade na prodaji oružja i na podmićivanju. Biden je dobar primjer tog podmićivanja. Dakle, za par dana će se vidjeti koga će Ameri izabrati. Kaže se da svaka država dobije onakvog predsjednika kakvog su zaslužili. Pa ćemo vidjeti što su to Ameri zaslužili.

Što još se događa? Pa skoro ništa. Kao da druge stvari ne postoje. Na TV je samo korona i izbori. Ponekad nešto o terorističkom napadu u Francuskoj ili o potresu u Turskoj. Dnevnik na našoj holandskoj TV traje 20 minuta. Od toga je 15 minuta korona i izbori, a u zadnjih 5 minuta kažu na brzinu nešto o teroristima u Francuskoj, potresu u Turskoj, rezultate nogometnih utakmica i vremensku prognozu. Nije ni čudo da ljudi reagiraju na negativan način jer im je svega dosta. Zato idu na ulice protestirati ili naprave feštu pa piju i zaraze se ili odjednom hoće da se bave sportom pa idu u park da u grupicama gimnasticiraju. To me malo čudi ali izgleda da je to normalno za sisavce. Pa pogledajte medvjede u zoološkom vrtu. Samo hodaju amo tamo. Morski lavovi u zoološkom vrtu samo plivaju u krug, a majmuni bez veze skaču po onom jadnom drvetu kojeg imaju u kavezu. Tako je i s ljudima kad je lock-down. Samo se bezvezaju od dosade. Holandezi bi to mogli nazvati pametni lock down ali sve dolazi na isto. Da li je pametni lock down ili onaj obični, ljudska glupost ostaje neizmjerna. To je jednom rekao i sveti Pavao.

 

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here