Studeni Studeni je ime bivšeg zagrebačkog punk rock benda koji se taman prije samog rata diskografski oglasio i kojeg je sam rat i ugasio. Od kostura ovog malo poznatog i kultnog benda nastao je poslije puno medijski poznatiji bend Novembar, ali u Nišu. A Studeni Studeni je uvijek dobro poslušati i preporučiti:

A u je Petrinju ušetao mjesec studeni.  Kako su taj jedanaesti mjesec u godini opisivali i što su za njegovo vrijeme radili stari Petrinjci objavio je u svojoj knjizi Blagdan i svagdan petrinjski, povjesničar Ivan Rizmaul:

Studeni već pozimljuje, a guste magle obavijaju cijeli kraj. Gdjekad je to po nekoliko dana, pred noć bude još tamnije tako da prsta pred nosom ne vidiš. Zna oko Martinja (11.XI.) biti pokoji dan lijepo sunčan jer se magla prije rasprši. To su ugodni i blagi dani kao posljednja radost pred dugu zimu.

Studeni je obilan i mokrinom. Magla je gusta tako da od nje sitna kišica gmizi, cmizdri. To studeno i mokro vrijeme jei nezdravo,  pa svijet u to doba više boluje i umire, posebice koji boluju od sušice. Okrene li na buru, bude i solike, pa i prvog snijega. Koliko vrijeme dopušta, ljudi sijeku i dovoze kući kukuruzinu, režu lucne u vinogradu, oru zimsku brazdu.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here