Daj ga više izaberite

Autor: Marjan Gašljević

Što ti drugo preostaje kada je vani ovakvo vrijeme nego uključiti televizor. Uključiš ga a ono po ekranu skače Trump. Onaj drugi urednicima izgleda nije toliko atraktivan jer samo kunja. Na skoro 200 TV kanala  skoro pa sve isto. Čak i Nickelodeon pušta crtiće s nekim žutim čudovištem koje se samo dere i kezi. I to nam nije dovoljno. U ovih desetak prethodnih dana pred kamerama su se izredali svi. Od Babe Vangelije do predsjednika Milanovića. Šeks nije imao vremena komentirati zbog boja s Mesićem. To mu je ipak prioritet. Nekako mi je suzdržan Premijerov frend Mića iz Brisela pa je, onda, takav i Premijer. I što smo saznali od njih? Ono što smo i prije znali a to je da dok se službeno ne objave rezultati ne znamo tko je američki Predsjednik. Upućeni objašnjavaju da se sve to toliko oteglo jer nikako da stignu rezultati iz Mostara gdje je izlaznost bila oko 190 posto. Pa kada je Mostar već tako daleko što nisu glasali poštom? Pitaju se realisti. E, neće moći. U pošti ne daju sto eura, pivu i snedvič.

Ameri se, eto, hvataju za gušu oko tih izbora a Hrvati su sretni. Sretni jer su doznali iz godišnjeg Premijerova izvješća u Saboru da je u Državi sve super. Da smo imali najbolju turističku sezonu u Europi, da smo još proljetos pobijedili koronu, da je ovih novozaraženih par tusuća dnevno super jer može biti i više i, naravno, da su svi koji u Hrvatskoj njorgaju obični zavidnjaci koji mu zavide na izbornoj pobjedi. Saznali smo i da sve ono što vidimo na internetu, televiziji i drugim sredstvima javnog priopčćavanja nije hrvatska stvarnost kako ju on vidi te da moramo sići na teren da bi vidjeli stvarnost i svu ljepotu življenja.

Koliko je, u stvarnosti, sve tako super i savršeno govori, recimo, poziv iz Vlade da građani doniraju novac za borbu protiv korone. Govori i činjenica da su pozvani liječnici iz mirovine da bi pomogli zdravstvu ali se pozivaju i srednješkolci medicinskih zvanja da se uključe u rad zdravstvenih ustanova. I dok će onima s plaćama preko 30 tisuća kuna poreznim rasterećenjem te iste plaće porasti za 6 posto medicinarima koji se kilave spašavajući hrvatsko zdravstvo i pacijente pokušava se osporiti ono nedvojbeno – platiti pošteno odrađen i zarađene prekovremene sata ali i potpisana povećanja primanja. Pored svih dugova zdravstva kako bi završila priča da isti ti ovrše i blokiraju, što je njihovo potpuno legitimno pravo, račune svojih poslodavaca.

Istovremeno Država pušta s lanca nemilosredne ovršne džukele na najsiromašniji dio stanovništva uz opasku da se „dugovi moraju plaćati“.

I tako u zastaru padaju milijarde poreznih i drugih dugova miljenika vladajućih, sredstva iz europskih fondova dijele se obiteljski, torbe napunjene valutama „putuju“ u prtljažnicima „viđenih“ građana, pravosuđe vode „stručnjaci“ koji sudnicu nikada vidjeli nisu a obranu Države lik koji ne poznaje niti najosnovnije uzuse subordinacije.

„I vs je to OK. Sve je to demokracija.“ Demokracija je i kada se na vjetru vrte vjetroelektrane a novac curka u nečije džepove. I kada poreznik ovjeri kupoprodajni ugovor prodavca s basnoslovnim dugom spram Države da bi izbjegao eventualnu ovrhu. I što još sve nije „naša“ demokracija. Bitno je, na koncu, da imamo najpametnijeg Premijera koji, jednostavno zna sve bolje od ikoga drugog i svima, stoga, može bahto docirati uz prizivanje, kao svjedoka, svojih prijateljstava čelnika europskih država i, naravno, Miće iz Brisela.

Nekako mi dolazi na um zgodna krilatica po kojoj će nas svi prepoznavati: „Hrvatska, Zemlja dvostrukih kriterija“.

A onog tamo, preko „bare“, daj ga više izaberite i prestanite nam sapunati oči Disnilendom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here