Ratna škola „Ban Josip Jelačić“

Župan Ivo Žinić je u prostoru Hotela Panonija u Sisku primio načelnika, nastavnike i polaznike 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, koje je predvodio načelnik Ratne škole, brigadir Mijo Kožić.
Riječ je o najvišoj vojno-civilnoj obrazovnoj ustanovi u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.
Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.
U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).


Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim strateškim tvrtkama, kritičnom infrastrukturom i religijskim ustanovama.
Tijekom studijskog putovanja na području Sisačko-moslavačke županije polaznici će se u Županiji upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.
Obilazak Sisačko-moslavačke županije polaznici 23. naraštaja započeli susretom sa županom, nakon toga upoznali se s vojnom povijesti posjetom Starom gradu i predavanjem na temu: Bitka kod Siska 1593.
Na Gradskom groblju Viktorovac posjetili su grob generala Janka Bobetka.
Slijedilo je predavanje Sisak i Sisačko-moslavačka županija u Domovinskom ratu, a posjetili su i Gardijsku mehaniziranu brigadu u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, obilazak županije završen je u Gornjem Viduševcu na području predaje 21. Kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here