Nova izložba i video Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja: U Mjesecu hrvatske knjige „Izbor iz lirike Josipa Stanića – Staniosa“

Novinar: Antun Petračić
 Via Innocenzo X, 21/10, Rim, Italija – stalna je  adresa pjesnika i slikara Josipa Stanića – Staniosa, na kojoj  ovaj umjetnik, rođen 1943. u Križu Hrastovačkom,  kreativno stvara  literarno i likovno, a  u Petrinju redovito i neumorno šalje svoje samotiskane ukoričene i vlastito ilustrirane knjižice.
Stalno dolazište tamno žute poštanske koverte je Gradska knjižnica i čitaonica Petrinje, čija je Zavičajna zbirka već popunjena s 275  originalnih unikatnih  izdanja, svakog  istog formata i sličnog izgleda,  bez ijednog ponovljenog naslova, stiha, crteža, motiva…
Ovakav iznimno vrijedan, zapaženo plodan opus autora  podrijetlom iz Petrinje, u sadašnjem Mjesecu hrvatske knjige 2020. odlučili su u Gradskoj knjižnici i čitaonici pretočiti u prigodnu izložbu Staniosovih svezaka poezije i grafike, i još dodatno pojačati video prikazom rodne mu kuće u Križu i prezentacijom njegove poezije na web stranici ove gradske ustanove.
Na Odjelu za odrasle članove  danas u podne otvorena je izložba pisanih radova i istovremeno na Internetu dostupno 49 minuta  video materijala „Izbor iz lirike Josipa Stanića- Staniosa.
Presjek njegova literarnog  stvaralaštva  iz brošura poslanih Gradskoj knjižnici pripremila je i osobno čita umirovljena učiteljica razredne nastave i hrvatskog jezika Nevenka Božiček.
-Redovito  pratim i volim čitati Staniosovu poeziju, priče, romane, a cijenim i njegovo slikarsko stvaralaštvo. I sama sam sličnih afiniteta, pomalo pišem i likovno stvaram, a odmah bez dileme  prihvatila  ponudu organizatora ovog programa i po svome sudu napravila izbor. U  Stanićevoj likovnosti primijetila sam  izvanredno lijepe grafike, a uočila osobito njegovo ponavljanje lika žene s djetetom. Posebnost je  što su sve Madone, Gospe, Majke, Žene slične ili  jednake, ali ipak svaka drugačija s djetetom –  veli N. Božiček. Uz  izbor radova za video  priredila je i kratki autorov životopis.
Podsjetila je  pritom  da „slikar i pjesnik još od 1968. živi u egzilu, ali i u Rimu neprestano čuva  materinski jezik i uspomene na zavičaj i domovinu“.
 Kao vlastiti doprinos ovom poduhvatu u Mjesecu hrvatske knjige 2020. svoju kratku biografiju s razmišljanjem o sebi, iz Rima je poslao  Stanios i pritom podsjetio  kako ni u dugotrajnoj odsutnosti ne zaboravlja, i stalna su mu u sjećanju,  sva brda i doline oko Petrinje, česti  motivi u čak 58.573 dosadašnjih slika i crteža te u bezbroj stihova i proze u 275 brošura iz vlastite naklade, kompletno svih na trajnom čuvanju, pohrani i dostupnosti na jednom mjestu.
– Hvala što me niste zaboravili, hvala i svima srdačan pozdrav – iz Vječnog Grada poručio  je Josip Stanić – Stanios.
U postavljanju izložbe knjiga, čitanju tekstova i  snimanju video svoje su zadaće imali   knjižničar Marko Grbeša i informatičar  Matija Jurčević, a ravnatelj Knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan na današnjem podnevnom početku ovog  dijela  Mjeseca knjige  za PS je rekao:
– Sve planirano  do sada  proveli smo uz pridržavanje epidemioloških mjera. Susretanje sa Staniosom ostaje do 15. studenoga, a sada još slijedi Dan otvorenih vrata naše ustanove 11. studenoga, na Dan hrvatskih knjižnica, te 13. ovog mjeseca, slično kao i na početku Mjeseca knjige, opet  besplatno učlanjenje novih članova  i produljenje dosadašnjih,   te oprost  zakasnine  onima zaboravnima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here