UF svijetli u Brezju

Autor:Miroslav Šantek
Renata Končić. Pjevala je devedesetih o vrapcima i komarcima. Poznatija kao Minea. Neki dan je u medijima opisivala svoj životni put pa je tako između ostalog i istaknula da joj je školovanje jako važno u životu i da je jedno vrijeme htjela biti teta u vrtiću i da je studirala na Učiteljskom fakultetu u tom Petrinji gradu. Ona je samo jedna od tisuća studenata koji su i prije i poslije rata upoznali tu zgradu i u njoj stekli znanje. Generacije studenata razasuti širom svijeta se sasvim sigurno sjećaju svoje rane mladosti, ekipe iz studentskih dana, lokalnih kafića i unajmljenih soba i stanova, ljubavnih zgoda i nezgoda, učenja, seminara, ispita, diplome i napuštanja Petrinje.
A ta zgrada u kvartu Brezje, pored šumice Fiplac sjeća se svih tih lica.I mi, koji smo rođeni i živimo pored nje i znamo je najduže od svih, uvijek smo je zvali Pedagoška akademija, mada je njeno službeno ime danas Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji. Ona je jedan od petrinjskih simbola – iz one stare spike o gradu učitelja i mesara, a kako je nedavno proljepšana kroz kompletnu energetsku obnovu i kako se je pomladila uz novu fasadu i stolariju, mnogi građani su je još više zavoljeli.
Prošlog petka je, čini se, stigao šlag na tortu. Sivi dan. Prohladan. Ekipa majstora je satima nešto ispred ulaza montirala, a kad je pala noć, kad su opustjeli hodnici faksa i kad je tišina zavladala ovim drvoredom lipa i divljih kestena, kasni prolaznici i šetači su zastajali ispred ulaza u zgradu i zagledavali u svijetleća stilizirana slova UF koja reklamiraju Učiteljski fakultet. Noć u Brezju je dobila novu boju. Neonskog sjaja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here