Sretan sam u toplini tame, a Lovra je bio okidač

Autor:Miroslav Šantek
Mlad je. Tek su mu 22. Živi u kući pored nepostojeće pruge u Petrinji. Piše. Mračne stihove. Na tragu Maria Lovrekovića Lovre. Uskoro očekuje izlazak na svjetlo njegove prve tiskovine –   zbike pjesama koju je nazvao: Toplina tame.  Popričali smo u kafiću usred Petrinje. Vruća kava je stigla za naš stol. Simbad Hadžić.
Sa 11 godina sam počeo pisati. Osjetio sam da imam nešto za izbaciti iz sebe. Bile su to jednostavne rime, riječi, ljubavna poezija. Vremenom su teme postajale dublje da bi danas pisao nešto što nazivam tamnom vrstom poezije. Rekao bih horor poezijom.
Kad sam uzeo u ruke djelo Tanatos koje je napisao pisac Petrinjac Mario Loveković Lovra i kad sam prelistao to djelo i pročitao stihove, to je potpuno promijenilo moj dotadašnji način razmišljanja i stvaranja i shvatio sam da mi se to jako sviđa i da sam moram krenuti tim putem.Lovra je umjetnik s mračnim iskustvom kakvog nema u ovim krajevima. Od njega se puno može naučiti, proširiti vokabular.I stvaralaštvo Petrinjke Ines Kosturin mi se sviđa. 
Kroz glavu mi je prošla moja istinita životna priča. Teška i mučna. Izgubio sam rano ljude koji su mi značili sve. Otac koji je poginuo u ratu i djed koji je umro od raka. Bio sam i gladan i žedan. Ali preživio sam sve. I počeo pisati. To me ispunjava, to je put kojim želim ići do kraja.
Ekipa iz Siska s kojima čitam svoju poeziju na raznim tribinama, a posebno Siniša Matasović i Salih Kulović su stali iza mene i pomogli su mi u izdavanju zbirke koju će prirediti Žarko Jovanovski i moj prijatelj, petrinjski umjetnik Daniel Barukčić, a nadam se da će, ovisno o ovim kovid uvjetima promocija biti u prosincu. Mnogi me pitaju zašto sam tako tužan i mračan kad pišem takve stihove, ali ja sam ustvari sretan kad napišem nešto tamno.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here