Ana iz Majdanaca: Jedna od onih pravih heroja

Autor:Miroslav Šantek
Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.
Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.
Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program. U Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva/zajednice i transfuzijske službe.
U osnovi transfuzijske djelatnosti jest program okupljanja darivatelja krvi. O provedbi toga programa ovisi liječenje bolesnika transfuzijama krvi, krvnim pripravcima i derivatima plazme.
Ukratko rečeno, darivatelji krvi su oni pravi heroji. Oni koji svojom krvi spašavaju druge živote. A njih uvijek ima. I u Petrinji. Na facebook stranici lokalnog Crvenog križa Petrinja stoji priča PS portala iz svibnja ove godine kad su u nevjerojatnom broju Petrinjci na poziv Crvenog križa nahrupili darivati krv. Bio je to dan za pamćenje. I ovih dana, ovog kovid studenog ponovno se prikupljala krv u Turkulinovoj ulici. I ovog puta mnogobrojni darivatelji su pohodili taj prostor, a među njima se našla i jedna mlada Petrinjka koja je prvi put u životu darivala krv.
A+ – to je krvna grupa mlađahne Ane Kolarić. Jedva je dočekala ovu zimu da napuni 18 godina i ispuni svoje dvije velike želje: položiti vozački ispit i darovati krv. Ova friško punoljetna djevojka, maturantica smjera arhitektonski tehničar, živi u petrinjskom kvartu Majdanci s majkom Ivanom i ocem Antunom koji je stari darivatelj krvi (čak 76 puta) i s kojim je kao dijete išla na davanja krvi i bila fascinirana pomisli kako njen tata upravo nekome spašava život i kako će i ona kad poraste to isto učiniti.
Sivi jesenji dan 2020. ostat će joj zauvijek u pamćenju. Došla je u prostorije Crvenog križa Petrinja koji je organizirao dobrovoljno davanje krvi, nakon razgovora i pregleda s liječnikom udobno se smjestila na krevet, a medicinski tim je u njenu venu upiknuo iglu spojenu s vrećicom u koju je isteklo 450 mL Anine krvi. Ana je bila uzbuđena, nije osjećala nikakav strah, a nakon samog darivanja krvi bila je sretna. Sjela je u automobil i odvezla se u školu na nastavu. I naravno, ne misli stati. Sve dok je ovakvih ljudi i ovaj svijet ima budućnost.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here