Četiri pretpostavke psihičkog zdravlja

U ponedjeljak, 9. studenog 2020. u 19,00 sati u kinodvorani Hrvatskog doma u Glini, a u organizaciji Knjižnice i čitaonice, održano je zanimljivo predavanje prof. Ljubice Uvodić Vranić, a pod nazivom „Četiri pretpostavke psihičkog zdravlja“.  Prof.  Uvodić Vranić poznata je psihologinja i autorica brojnih psiholoških priručnika, osnivačica Udruge „Petkom u pet“ koja djeluje u Zagrebu od 1997. godine. Među knjigama posebno se ističu „Kako se dobro posvađati“ i „Avantura osobne promjene“. Četvrtkom popodne sudjeluje u emisiji „Avantura promjene“ na II. programu Hrvatskog radija. Aktivna je na društvenim mrežama. U svojim priručnicima i predavanjima daje jednostavne i praktične savjete kako potaknuti osobni razvoj, a posebnu pažnju pridaje unaprjeđenju odnosa s bliskim osobama: djecom, roditeljima, prijateljima i partnerom.
Gošću i njezin svestrano i iznimno bogato djelovanje u zajednici, predstavila je Lidija Klobučar iz glinske Knjižnice i čitaonice. Držeći se najavljene teme večerašnjeg predavanja, prof. Uvodić Vranić je naglasila da se najviše ponosi osnivanjem i radom udruge „Petkom u pet“ kao i brojnim gostovanjima u mjestima širom Hrvatske. Drži da smo se sigurno svi ponekad zapitali da li smo „OK“ ili nam treba pomoć stručne osobe – psihologa ili psihijatra. Prva je pretpostavka psihičkog zdravlja samopouzdanje koje se tijekom života stječe, gradi i njeguje. Druga je emocionalno punjenje – da volimo i da smo voljeni, a treći životna aktivnost u fizičkom i psihičkom smislu kada koristimo svoje sposobnosti. Četvrta je čuvanje granice – kod sebe i kod drugih, ne činiti za druge ono što mogu sami, čuvati osobni integritet. U razmišljanju o novom izdanju knjige „Avantura osobne promjene“ otkriva da planira dodati još jednu pretpostavku psihičkog zdravlja – moramo imati nekoga kraj sebe, osobu od povjerenja.  Citira stih pjesme „pričaj mi tiho, pričaj mi najtiše…samo ja ću to znati, ja i nitko više. Čovjek nije rođen da bude sam, problem osamljenosti i potrebu za drugim ljudima danas dokazuje i velika aktivnost na brojnim društvenim mrežama.
Kao autorica 10 knjiga, ukratko ih je predstavila publici. Ostavila je mogućnost odgovaranja na pitanja što se i dogodilo. Posebnu vrijednost predavanju daje činjenica da prof. Uvodić Vranić složena pitanja iz psihologijske struke tumači kroz brojne primjere iz života s kojima se u neposrednoj praksi susretala.
Za složene prilike u kojima živimo, odaziv i zanimanje glinske publike na ovo predavanje bio je dobar. Da nas je bilo više, to sigurno ne bi ugrozilo epidemiološku situaciju u dvorani. Ali, svi oni koji su došli, s velikim zanimanjem su pratili izlaganje prof. Uvodić Vranić. Na kraju večeri, ukazala se prilika i da se nabave njezine knjige. Vaša izvjestiteljica uzela je „Devet vježbi opuštanja na kauču“, a dobila je i osobnu posvetu autorice. Kad ih sve isproba, bit će kao nova. Vrijedi pokušati, zar ne? Recenzentica Alis Marić piše: „Ova knjiga Vam nudi neuobičajen put ka sreći. Redovitom upotrebom Ljubičinih vježbi promijenit ćete pogled na svijet, a s njim pristiže i sloboda uma te svijest o radosti kao temelju svakodnevnog života.“
Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here