Prošlo je preko 30 godina: Osmijeh i radost su se vratili na njihova lica

Autor:Miroslav Šantek
MIRIŠE NA ZIMU – reče jedan od zamaskiranih ljudi. Ne vide im se lica od zaštitnih maski našeg vremena. Novonormalni, kovid modni dodaci su u upotrebi čak i ispod sivog neba na obali Kupe u Maloj Gorici – prekokupskom selu u sastavu Grada Petrinje.Desetak ih je i radosni su – rijedak prizor u ovom sivilu bombastično depresivnih vijesti koje haraju cijelim svijetom. Stoje pored drvene nadstrešnice na malogoričkom kupalištu na potpuno novom asfaltu i pored crvene Lade Nive – provjereno dobrog ruskog terenca obojanog jarkim vatrogasnim bojama s potpuno novoom oznakom – DVD Mala Gorica.Ovo je njihov dan za pamćenje.
STARI ZAPISI  kažu da je 21. kolovoza daleke 1896. osnovano vatrogasno društvo u Maloj Gorici i koje je po starosti drugo na cijelom ovom području, a ugasilo se prije Domovinskog rata, s nekom malim pokušajem obnove krajem devedesetih koje je također brzo ugašeno. Sad su opet aktivni sa trenutno 12 operativnih članova koji su prošli liječnički pregled, a ukupno ih je pedesetak, čak imaju i dkoro petnaestak djece za vatrogasni pomladak koji će uključiti u rad ponovno oživljenog DVD-a, čiji je zapovjednik Nikola Bureš.
VATROGASNA DRUŠTVA u Petrinji su u jako dobrom stanju i puno se ulaže u njihovu opremu (u zadnjih nekoliko godina skoro tri milijuna kuna) otkako je na gradskoj vlasti aktualni gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim timom, a novim snagama je zadovoljan i Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ivan Palaić koji je “novopečenim” vatrogascima donirao 15 svečanih vatrogasnih odijela i jedno rabljeno terensko vozilo. Cijela ovu priča je pokrenuta od Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica čiji je predsjednik Mladen Marijašević koji kaže da nije bilo suradnje s gradonačelnikom Dumbovićem ne bi do ovog ponovnog okupljanja DVD-a nikada ni došlo, a najviše mu zahvaljuje na potpisu o sufinanciranju asfaltiranja kilometar i pol ceste (SMŽ i Grad Petrinja u odnosu 50:50) na kojoj upravo stoje a koja bez njega ne bi bila asfaltirana. Ova cesta je doista izmamila osmijeh na lica ovdašnjih ljudi. Zadovoljni su izvedbom Županijskih cesta i u nekoj budućnosti očekuju vodovod.
ZAŠTITNA MASKA  s grbom Grada Petrinje je na licu gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je došao sa svojim timom na ovaj svečani dio oživljavanja starog DVD-a, zahavalio na suradnji s lokalnim ljudima iz sela i rekao da ovaj asfalt i obnova DVD-a nije sve. Kaže da će u Maloj Gorici napraviti dječje igralište, da treba napraviti društveni dom i vatrogasno spremište i zadržati mlade u selu. U drugom mjesecu će već biti spremna građevinska dozvola, a najmanje 1,5 milijun kuna će se izdvojiti da bi se započeli radovi na vatrogasnom domu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here