Dvojica kandidata za čelo Županijskog odbora HDZ-a

Autor: Marjan Gašljević

Unutarstranačkim izborima na lokalnim razinama u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici koji će se na području Sisačko Moslavačke županije održati 22. studenog javnost ne pridaje gotovo nikakvu pozornost. Naravno svi su, uglavnom, okupirani stanjem epidemije koja nam diktira svu dinamiku neke „nove stvarnosti“ kao i globalnom državnom politikom koja pokušava kormilariti Hrvatskom kroz divlje i nepoznate vode pandemije.

Ipak moramo znati da su ti unutarstranački izbori, ma o kojoj se stranci radilo, pokazatelj tko će se pojaviti u lokalnim izborima koji slijede u svibnju iduće godine i natjecati se za razna lokalna dužnosnička mjesta ali i koji politički kurs „u malom“ zauzima pojedina stranka. Bitno je za znati i da su, uglavnom, predsjednici Županijskih odbora i Gradskih odbora HDZ-a ujedno i kandidati na lokalnim izborima za mjesta župana i gradonačelnika.

Za HDZ smo do sada, nekako, naučili da se čelni ljudi Gradskih i Županijskih odbora biraju delegatskim sustavom kojeg je prvi izbjegao SDP a sada imamo da će se i u HDZ-u unutarstranački izbori provesti po principu „jedan član, jedan glas“ što daje, nekako, demokratskiji ton izboru od onog delegatskog.

Recimo „iznenađenje“ ovih unutarstranačkih izbora u HDZ-u svakako je činjenica da se za izbor Predsjednika Županijskog odbora HDZ-a natječu dvojica kandidata i to aktualni župan Sisačko moslavačke županije i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivo Žinić te aktualni gradonačelnik grada Kutina i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Kutina Zlatko Babić.

U stranačkim kuloarima očekivali su se još neki kandidati prvenstveno novljanski Marin Piletić koji se kandidira za predsjednika GO Novske a, isti ti kuloari nagađaju, da „puca“ mnogo više.

Da se predsjednik HDZ-a Plenković namjerava i želi riješiti što više „starih“ stranačkih kadrova nije nikakva tajna, na koncu i sam je u više navrata potvrdio da želi „pomladiti“ stranačko vodstvo. Takvim potezom želi od upravljanja Strankom što više udaljiti stranačke seniore i kormilo Stranke skrenuti prema političkom centru radi čega je dosta osporavan upravo od tih seniorskih kadrova.

U sisačkom HDZ-u koji, istina, nikada nije bio previše sklon Žiniću, već se dugo kalkulira s tim da aktualni predsjednik ŽO neće dobiti potporu stranačkog vrha u novoj kandidaturi međutim pojava „izazivača“ za čelno mjesto županijskog HDZ-a ne znači i uplitanje u izbore stranačkog vrha niti će to itko priznati obzirom da su obojica kandidata po godinama „tu negdje“ tako da se ni to ne može uklipiti u stranačku kadrovsku politiku Vrha.

U svakom slučaju čudi činjenica da sisačka Gradska organizacija kao najbrojnija u Županiji nikako ne može pronaći kandidata iz svojih redova pa će sisački HDZ-ovci opet morati birati između „juga“ i „sjevera“ županije s tim da ovdje ne vrijedi ona krilatica „što južnije, to tužnije“ već upravo obrnuto uz nadu da Sisak neće i ovaj puta ostati „ni vrit, ni mimo“.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here