Prošli put sam napisao članak o mogućem novom predsjedniku SAD-a. Tad sam spomenuo FRACKING. Trump je dopustio da se u Americi radi fracking procedura pa da se tako iz zemlje vadi plin. To je u doba Obame bilo zabranjeno jer se on bojao da bi ga oni borci za zaštitu okoliša kritizirali. Trump je to dopustio jer je htio da Amerika proizvodi dovoljno energije kako bi bila neovisna o Srednjem Istoku. Ako dođe Biden, on će fracking opet zabraniti.  Sad se neki pitaju što je fracking. Fracking se radi u bušotinama za plin koje su u stvari, prazne. Sav plin je već ispumpan i bušotina ništa više ne vrijedi. No pretpostavka je da je u  okolnom materijalu još uvijek velika količina plina. Zbog toga se u bušotinu pumpa voda, keramičke kuglice i nešto kemikalija pod pritiskom. Ta voda onda uđe u stijene i glinu u toj bušotini. Pošto je pod pritiskom, onda popucaju te stijene  i glina i iz tih pukotina izlazi plin. To je ipak dosta  velika količina plina pa se isplati  raditi taj postupak. Problem je u tome što se voda zagadi mineralima i tko zna kakvim sve materijalima pa se može lako dogoditi da se ta voda opet vrati uz bušotinu gore i da se pomjieša s vodom koja je na površini ili odmah ispod površine. Na taj način se zagadi površinska voda. E, upravo to je problem pa onda svi ti aktivisti i enviromentalisti i zeleni popizde. Zato su ljuti na Trumpa, a i na sve one koji koriste tu fracking proceduru.  Inače,  fracking dolazi od engleske riječi „fracture“ što bi značilo pukotina. Eto, sad znamo što je fracking. A sad počinje politika.

Svi su ljuti na Trumpa, međutim ovi moji Holandezi (koji su isto ljuti na Trumpa zbog frackinga) nisu ništa bolji. I oni imaju putra na glavi. Što se toga tiče, još su gori. Dakle, holandski političari znaju da se fracking radi i u Holandiji. Na sjevernom dijelu Holandije kod grada Groningena su velika nalazišta plina. Zbog toga imamo plin u cijeloj zemlji i to nam je čist i jeftin način grijanja. Međutim, da ne bi imali problema s aktivistima za zaštitu okoliša i njihovim pristašama oni to ne zovu fracking. Jednostavno su izmislili novo ime i pojeo vuk magare. Fracking se ovdje ne zove fracking nego “stimulacija bušotine,  a neki to zovu i “hidraulična stimulacija”. Dakle, u Holandiji nema frackinga ali ima plina. Plin se dobije procesom stimulacije bušotine. Tako je nestao problem.

Trump je ovdje pošten pa stvari naziva pravim imenom i fracking zove fracking.  Svi su na njega ljuti pa čak i holandski političari koji, kao što vidimo,  nisu ništa bolji ali su se bolje snašli u manipuliranju ograničenog i neupućenog naroda i  aktivista za zaštitu okoliša. Još jedan primjer. U mojoj bivšoj firmi smo uložili veliku lovu u centar za preradu industrijskog otpada. Na tu zgradu ponosno su velikim slovima stavili ime: “Centar za tehnički otpad”.  Dva dana kasnije su novine bile pune priča kako zrakoplovna firma proizvodi tehnički otpad. Aktivisti su se jako uzbudili i počele su konfrontacije. Sad se pitate što se onda dogodilo. Pa tabla “Centar za tehnički otpad” je preko noći maknuta i nova tabla je osvanula. Na njoj piše: “Centar za zaštitu okoliša”. I problem je riješen. U zgradi se ništa nije promijenilo. U firmi je sve ostalo isto i sve se smirilo. Zato treba pripaziti da se u budućnosti na Baniji ne bi sagradio centar za radioaktivni otpad pa da ga lijepo nazovu “ Centar za zaštitu okoliša”. Ipak je važno istražiti o čemu se radi čak i ako se nešto zove “stimulacija bušotine”. Jer kako ono narod kaže – nije šija nego vrat.

 

By Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here