Novi život starog Klobuka

Autor:Miroslav Šantek
KLOBUK je šešir. U središtu Petrinje postoji stara višekatnica obitelji Falica u kojoj su davno petrinjska gospoda kupovala klobuke, a to impozantno zdanje je nažalost doživjelo i katastrofu i  zabilježeno je i na video snimkama tragičnog i divljačkog razaranja Petrinje 2.rujna 1991. kad je cijela kuća bila u plamenu jer tenkovi tadašnje JNA i srpskih pobunjeničkih snaga nisu birali ciljeve pucajući po zgradama u središtu grada. Nakon rata kuća se popravila, obnovila, šeširi su postali dio povijesti, a ime je označavalo kafić i pizzeriju. Ove kovid godine, vlasnici su iskoristili poslovnu priliku za projekt na koji su se prijavili još prije dvije i pol godine u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, a pomogao im je u tome i Grad Petrinja pri projektu :Osnaživanje kapaciteta obrta za ugostiteljske usluge u području usluživanja hrane i pića, pa je tako vlasnik Mate Dorbola odlučio krenuti u obnovu cijelog prostora.
Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na ulaganja u materijalnu imovinu obrta koja će biti pozicionirana unutar prostora za obavljanje djelatnosti usluživanja hrane i pića, dostavljanja pripremljenih obroka potrošačima te opskrbe hrane za određene događaje. Svojim djelovanjem ova aktivnost izravno će djelovati na osnaživanje i porast spremnosti kapaciteta obrta za pružanje visokokvalitetnih usluga, a što će doprinijeti porastu kvalitete poslovanja i rastućeg zadovoljstva klijenata.
Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK) 309.688,10
Ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava (HRK) 263.234,88
Intenzitet potpore za prihvatljive troškove (%) 84,9999984%
Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK) 309.688,10
Ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava (HRK) 263.234,88
Intenzitet potpore za prihvatljive troškove (%) 84,9999984%
I TAKO JE taj objekt mjesecima bio zatvoren, prekriven papirima i nije se moglo vidjeti u unutrašnjost u kojoj se prostor preuređivao. Ovih dana će se novoobnovljeni Klobuk ponovno otvoriti, a gradonačelnik Darinko Dumbović se je sa svojim suradnicima došao osobno uvjeriti i pogledati kako izgleda prostor čija je obnova koštala oko milijun kuna većinom vlastitih sredstava vlasnika.
U vrijeme našeg dolaska nove konobarice su se upravo osposobljavale kako skuhati sve vrste kave i napitaka za velikim šankom koji je sada u dnu kafića. Prostor kafića je prilično promijenjen i moderniziran. Po fotografijama koje kruže društvenim mrežama bivši i budući gosti su zadovoljni, a sama pizzeria i prostor za jelo je odvojen i u njega se može ući i kroz poseban ulaz s ulice. Ovdje će raditi osam ljudi, a i ponuda je proširena novim jelima ( rižoto, tjestenine, tjestenina s tartufima, pizze s crnim tijestom), a vlasnii planiraju i otvoriti restoran u prostoru nekadašnjeg Concorda.Bili smo posluženi i dobrom pizzom i vinom.
I GRADONAČELNIK Dumbović je zadovoljan viđenim. Kaže da treba pomoagati obrtnike jer od njih ovisi i gradsi proračun i zadovoljan je što je projekt uspio i što se nastavlja priča stare petrinjske obrtničke obitelji, a svakako je i zadovoljan činjenicom da je Petrinja dobila novo atraktivno mjesto koje je unaprijedilo turustičku ponudu ove stare zgrade i da je nedavno potpisan ugovor  za obnovu fasade gdje je Grad dao 100 tisuća kuna.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here