44 djelatnika su opremljena i spremna

Autor:Miroslav Šantek
BROJNO STANJE:44. U dijelu Petrinje nazvanom Bikana, ogromnom prostoru omeđenom Mažuranićevom i Malinovom ulicom gdje civili nisu nikada mogli nogom kročiti jer su se tu nalazila vojna skladišta nekadašnje JNA, a poslije rata objekt je čuvala Hrvatska vojska, danas, kad već odavno nema vojnika i vojne tehnike, usred napuštenih zgrada nanizala su se u dugi red od najmanjeg do najvećeg radna vozila koja će služiti za potrebe petrinjske zimske službe. Ovaj prostor danas korisiti petrinjski Komunalac koji je ovdje preuredio neke stare objekte i prilagodio ih svojim potrebama, a zimska služba – 44 djelatnika s desetak vozila će odavde po potrebi riješavati snježne i slične probleme u vremenskom periodu od 15. studenog do 31. ožujka 2021.Ovdje postoji i stambeni kontejner u kojem će i danju i noću boraviti dežurni djelatnici.
232 KILOMETRA cesta pokriva petrinjska zimska služba. Direktor Komunalca Vlado Lovreković kaže da svake godine poboljšavaju stanje sa opremom, pa je tako ove godine putem lizinga kupljen novi traktor koji sa ralicom vrijedi 600 tisuća kuna. Koordinator Zimske službe je Zdravko Milaković, a ono što ove ljude čeka je održavanje čak 232 kilometra nerazvrstanih cesta. Od toga je 77 kilometara u naselju Petrinja, 15 kilometara u naselju Mošćenica, 1,3 kilometra u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana te 137 kilometara na ostalim naseljenim područjima grada Petrinje i 5 kilometara nogostupa. Od tehnike tu su kamion IVECO s posipačem i ralicom, tri velika traktora s više od 100 konja s posipačima i ralicama, traktor Tuber s posipačem i ralicom, dva manja zglobna traktora, a za nogostupe snježnu freza. Tu su i pet kooperanata s tri traktora i dva ICB-a.Od materijala je spremno pet tona grambita za udarne rupe, 80 kubika sipine te 56 tona soli, a uskoro će doći i dodatnih 80 tona sipine.
POSTOJE TRI STUPNJA pripravnosti. Prvi stupanj pripravnosti se izvodi odmah u roku od 7 sati računajući od trenutka prestanka padalina na prometnim površinama prioriteta, a podrazumijeva se da je cesta prohodna ako visina snijega ne prelazi 10 centimetara. Drugi prioritet se izvodi 20 sati nakon prestanka padalina i također 10 centimetara snijega može ostati na prometnicama. Treći prioritet se izvodi nakon završetka prvog i drugog prioriteta 48 sati nakon prestanka padalina. Na trećem prioritetu može biti 15 centimetara snijega. Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Vera Kaurin kaže da Zimsku službu već godina dobro i iskusno izvodi domaći Komunalac, a ono što treba znati je da u dijelovima grada gdje drugi izvođači izvode radove, a to su gradilišta, oni su dužni održavati te ceste u zimskim uvjetima. Smotra Zimske službe je uspješno prošla i vozila su tehnički pregledana od djelatnika policije, a u ime gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, smotru je obišao Predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević koji je zadovoljan viđenim ljudstvom i strojevima koji ove zime održavaju petrinjske ulice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here