Iz dana u dan “raste” sportska dvorana: San tisuća petrinjskih sportaša se gradi i uskoro će postati sasvim stvaran

Autor:Miroslav Šantek
AUTOBUS JE dovezao iz metropole u Petrinju grupu studenata Tehničkog veleučilišta Zagreb, isckrcao ih ispred zgrade Hrvatskog doma, a njihov voditelj, profesor, pomoćnik pročelnika Graditeljskog odjela magistar Željko Lebo, zna da je Petrinja u ovom trenutku veliko gradilište i idealna mogućnost za terensku nastavu.Doveo je studente da uživo vide proces izgradnje sportske dvorane, a domaćin, voditeljica Projekta unapređenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece koji je financiran sredstvima Europske unije u sklopu Intervencijskog plana Grada Petrinje, Vlasta Vuglec je svoje buduće kolege po struci pozdravila i upoznala ih sa ovim projektom rekonstrukcije Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, odnosno dogradnji školske sportske dvorane. Svi učesnici su se uz sve epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa kratko zadržali u Maloj dvorani Hrvatskog doma, gdje ih je pozdravio i zahvalio im na dolasku u Petrinju  gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i objasnio im da je izgradnja sportske dvorane krucijalna stvar za tisuće petrinjskih sportaša, nešto o čemu se samo sanjalo i pričalo  desetljećima, a prošle godine je napokon započela gradnja na Senjaku. Taj objekt je vrijedan 45 milijuna kuna i dio je Intervencijskog plana Grada Petrinje.
DEBELO BLATO I buka strojeva dočekali su zagrebačke studente na gradilištu dvorane pored OŠ Mate Lovraka na Senjaku. Oni su navukli obilježavajuće prsluke i zaštitne kacige i ušli u doista grandiozno zdanje u izgradnji. Još proljetos, kad je korona paralizirala cijeli svijet žestokim lockdownom, ovdje radovi nisu u potpunosti prestali. Građevinarci su se borili s temeljima i podlogom velikog objekta, a danas je ovdje potpuno drugačija slika. Velika dizalica je neprestano u pogonu. Dovlači, privlači, podiže i spušta građevinski teret na željeno mjesto. Čovjek se potpuni iznenadi kad uđe među velike zidove ispod otvorenog neba. Na betonskom podu se sklapa velika konstrukcija, držač krova dvorane koju teški stroj strpljivo formira. Trodijelna školska dvorana bit će bruto površine 3.200 četvornih metara, primat će 500 gledatelja i to 250 na fiksnim i isto toliko na montažnim tribinama. Natjecateljski dio sportske dvorane veličine je 1.600 četvornih metara.
USPINJEMO SE na vrh betonskih tribina. Visoko iznad tla. Ispred nas se pruža grandiozan prizor. Krovovi obiteljskih kuća ovog dijela grada se crvene oko nas, a tamo na zapadu uzdiže se još jedna velika dizalica koja je upravo u pogonu i koja gradi drugo zdanje – Veteranski centar. Nikad se nije u novijoj povijesti dogodilo da imamo dva ovako velika gradilišta u gradu koja su svaki dan u izgradnji bez stajanja. Mi novinari i zagrebački studenti smo dobili priliku za pamćenje. Pogled s tribina na dvoranu u izgradnji. Nešto što se doista ne doživi često u ovom gradu. San tisuća petrinjskih sportaša se gradi i uskoro će postati sasvim stvaran.

SPONZORIRANI ČLANAK

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here