Kad snijeg zamete uske petrinjske pute i sokake – dolazi Marko

Autor:Miroslav Šantek
NOVINSKI NASLOVI znaju biti doista neodoljivo privlačni. Zastrašujući. Ono, morate ih kliknuti jer piše, recimo: Dolazi snijeg, evo što nas sve čeka! Pripremite se! Znate li da… I tako, kliknete na vijest i otvori se tekst u kojem se nagađaju vremenske (ne)prilike koje su sasvim uobičajene za doba godine u kojem živimo. Dolazi snijeg, piše se ovih dana. Ali eto, tko zna zašto, još uvijek ga nema. A ako i zapadne, jedan dečko je spreman za borbu s njim.
IMA TOME  nekoliko godina kad sam sjeo u kabinu traktora Massey Fergusona radeći reportažu za PS portal . Jedan od djelatnika petrinjskog Komunalca je pritisnuo papučicu gasa i počeo nas spuštati niz padinu na kojoj je bilo metar i pol snijega, a ogromna ralica ispred naših lica je probijala put po nevidljivoj cesti do odsječenih i udaljenih kuća sela Jošavica. Traktor se ljuljao, klizao, stenjao, ali vozač je bio profesionalac i očistio je cestu i oslobodio zatočene domaćine u bijelom bespuću. Oštra zima, hladnoća, veliki zidovi snijega, tišina, vjetar..sve to je bia prava ledena stvarnost. Daleko od topline petrinjskih kafića i stanova. Ovi ljudi su na ekstremnim uvjetima zarađivali svoju plaću, a malo je tko znao za ovakve uvjete rada.
OVE ZIME ispred nas, djelatnik Komunalca, tek nedavno punoljetan i s par mjeseci radnog staža u ovoj firmi, čeka svoj prvi snijeg. Prvi okršaj s njim. Ima iskustva iza sebe. Dijete je sa sela. Iz dalekih Dragotinaca, tamo gdje dječaci vrlo rano počnu pomagati roditeljima oko poslova kojih uvijek ima napretek. Vrlo rano nauče voziti i traktore i radne strojeve i steknu iskustva. On je Marko Kardaš i ne vidi mu se lice. Ima zaštitnu masku korona vremena naših dana i zadužen je za upravljanje potpuno novo, ispod čekića, stroja kupljenog na lizing za 600 tisuća kuna sa opremom. Marko će ovaj traktor Massey Ferguson sa 90 konjskih snaga upotrebljavati za uže petrinjske pute i sokake i za prohodnost Zebinca i ostalih petrinjskih brda s kojih puca pogled na ravno petrinjsko polje. A možda i ne bude snijega. Ali jednom će svakako doći do borbe s njim…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here