COVID 19 oduzeo svečanost Dana obrtnika Banovine i Pounja: Dvostruko obilježavanje na temeljima sv. Katarine u Majdancima

Novinar Antun Petračić
 Ispod drvenog križa usred petrinjskog predjela Majdanaca, crveni i bijeli lampaši raznih veličina zapaljeni su, i   cvijeće s vijencima  stavljeni, u čast  svetice Katarine Aleksandrijske. Njen nadnevak 25. studenoga na temeljima doratne kapele posvećene ovoj svetici-mučenici,  u Petrinji je obilježen s dvostrukim sličnim programom.
 Blagdan sv. Katarine, znane iz prijelaza III/IV stoljeća, koju štuju  različite vjere i religije,  nebeska je zaštitnica-čuvarica obrtnika Petrinje, a njihovo povezano udruženje za Petrinju, Glinu, Topusko i Pounje, odabralo je spomen ove svetice i kao svoj dan.
Zbog velike epidemije Covida 19 izostalo je ovogodišnje tradicionalno svečano okupljanje obrtnika, isticanje i nagrađivanje njihovih najuspješnijih članova, ali su u dva izaslanstva tijekom blagdanskog dana 25. studenog  obrtnici pohodili mjesto gdje je do Domovinskog rata bila kapela izgrađena  1882., a do srbijanskog miniranja u jesen 1991. predstavljala omiljeno duhovno svetište svekolikog vjerničkog puka  Petrinje.
Na sv. Katarinu u podne 2020. na prazno mjesto temelja nekadašnje crkvice najprije je došlo izaslanstvo Grada, gradskih poduzeća, ustanova i političkih stranka s većinom u aktualnom Gradskom vijeću Petrinje, svi oni prevođeni gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem i zamjenicom predsjednika  Udruženja obrtnike Snježanom Prpić. Molitvu je pritom vodio kapelan župe sv. Lovre  Igor Borić.
Tijekom popodneva ispred križa za sv. Katarinu okupili su se novi vjernici,  s najbrojnijim  članicama pjevačkog  zbora  sv. Cecilija iz crkve sv. Lovre, iz koje  je župnik i dekan, prečasni  Josip Samaržija  sada predvodio molitveni dio.
Za ovu prigodnu, i kasniju podjelu  tijekom godišnjeg blagoslova kuća i obitelji, župnik je izradio i nazočnima dijelio posebnu svetu sličicu s fotografijom „Sveta Kata u Majdancima, snimljena prije Domovinskog rata  rata i rušenja, bila je neizostavni simbol Petrinje“,  a na poleđini s prigodnom Molitvom koja počinje:
Slavna sveta Katarino,
djevice i mučenice,
pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću…
Na ovaj popodnevni poklon svetici čije ime nosi, sa snahom i unukom došla je i  na  svoj imendan  čestitke primala  82-godišnja Katarina Šako.
Tročlano izaslanstvo vodstva Udruženja obrtnika položilo je vijenac, a predsjednik Stjepan Panežić nam rekao kako s područja Grada Petrinje okupljaju 312 obrtnika, a ukupno ih je  udruženo njih 500.
– Ne osjećamo smanjenje članstva, ali trpimo velike posljedice korona krize. Osobito su ugroženi ugostitelji, prijevoznici s autobusima, iznajmljivači soba. Očekujemo oporavak iduće godine, vjerujemo, nadamo se, s odgodom mislimo na proljeće  nagradili slavljenike iz ove godine  – veli S. Panežić, čelnik zajedničkog  Udruženja Petrinje, Gline, Topuskog, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Dubice, Majura, Donjih Kukuruzara…
Danijel Jagić, predsjednik ceha ugostitelja Petrinje i istog  obrtničkog ceha cijele Sisačko moslavačke županije,  dodaje kako su osobito u brigama  takvi obrtnici  s dugoročnim kreditima, među njima vlada veliki strah od neizvjesnosti i budućnosti.
Uz župnikovu uspomenicu sa slikom nekadašnje crkvice i na poleđini zavjetne molitve sv. Katarini,   u sadašnjoj Radićevoj ulici, skupina „slobodnih građana“, kako su se nazvali, odvojeno je dijelila svoj  višestranični letak  o povijesti izgradnje (1880.-1882.), brojnim donatorima ( više od njih 400) i svekolikom značaju ove kapele za naraštaje katolika Petrinjaca.
„Skupina slobodnih građana je pokrenula inicijativu  ponovne izgradnje najstarije crkve u Petrinje, spomenute 1720. godine. Potaknuti, po mišljenju građana, nedostojnom idejom biskupa Košića i trenutnih gradskih vijećnika za izgradnju spomen obilježja na mjestu gdje je nekada bila crkva Svete Kate. Time bi se esencijalno izbrisalo postojanje Svete Kate iz povijesti i nametnula trajna krivnja određenom dijelu populacije, koja je nacionalno vezana za devastatore crkve“- piše u letku.
Još se navodi kako će inicijativa u skorijoj budućnosti organizirati prikupljanje sredstava za obnovu crkve, a svi će donatori biti trajno upisani u povijest, putem  virtualnog ili fizičkog medija, kao što su to bili i dobrotvori u prošlosti.
Ova inicijativa ima i stranicu www. facebook.com/Sv-Kata-Petrinja

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here