Drage Katarine, Katice, Kate, Katje, Kaje…, sretan vam imendan!

Autor: Aleksandar Olujić

Danas je blagdan Svete Katarine koji se slavi kao spomen na djevicu i mučenicu Svetu Katarinu Aleksandrijsku.

Sveta Katarina Aleksandrijska jedna je od najpoznatijih kršćanskih svetica koja uz Barbaru, Margaretu i Doroteju čini grupu quatuor virgines capitales, četiri velike ranokršćanske mučenice. Osim toga ona je jedna od svetica i svetaca koji se ubrajaju u 14 svetih pomoćnika kojima se vjernici obraćaju za pomoć u raznim nedaćama.

O Katarininom porijeklu, životu i mučeništvu isplelo se više legendi. Po predanju, rođena oko 287. godine u Aleksandriji, vodećoj svjetskoj kulturnoj metropoli toga doba, kao kćerka ciparskog kralja Costusa i njegove supruge Dabinelle i krasili su ju velika ljepota i inteligencija. Prema jednoj legendi u dobi od 14 godina ukazala joj se Bogorodica s Isusom u naručju i ona se nakon toga obratila u kršćanstvo, a prema drugoj kako se preobratila u kršćanstvo zahvaljujući jednom eremitu koji ju je podučio kršćanstvu i krstio.

Za vrijeme progona kršćana početkom IV. stoljeća (oko 307. godine) Katarina je hrabro stala pred rimskog cara Maksencija (u drugim verzijama radi se o Maksiminu Daji ili o Maksimijanu) braneći progonjene, optuživši cara za okrutnost i zatraživši od njega da i sam pređe na kršćansku vjeru a ne da se klanja idolima. Impresioniran ljepotom, hrabrošću i govorničkom vještinom mlade djevojke car je odlučio suprotstaviti joj svojih najboljih 50 filozofa. No, umjesto da oni u debati dokažu kako Isus ne može biti Bog jer je pogubljen na križu, Katarina je svojim argumentima pridobila mudrace da oni prijeđu na kršćanstvo. Bijesni car nato je filozofe dao pogubiti a Katarinu je bacio u tamnicu. No, ni u tamnici ona se nije dala pokolebati u vjeri već je uspjela preobratiti čuvare pa čak i caricu (u jednoj verziji Valeriju Maksimilu a u drugoj Faustinu) u kršćanstvo.

Katarinu nije u vjeri mogla poljuljati čak ni careva ponuda da postane njegova žena i carica. Kažu kako je na tu ponudu odgovorila da je ona vjenčana za Isusa Krista i da je njeno djevičanstvo posvećeno njemu. Bijesni car je nato odlučio staviti Katarinu na strašne muke i dao je u tu svrhu izraditi kotač s bodežima. No, kad je Katarina stala pred strašnu napravu i dodirnula je rukom, ova se raspala. Car je potom naredio da ju odvedu izvan grada i odsijeku joj glavu što je i učinjeno, ali opet se dogodilo čudo: iz njenih rana je umjesto krvi poteklo mlijeko.

Njeno mrtvo tijelo, potom su, anđeli odnijeli na Sinajsku goru. Legenda kaže da su 500 godina poslije na Sinaju pronađeni njeni ostaci u sarkofagu iz kojega je teklo ulje što je izviralo iz njenog tijela kao i da joj je kosa na glavi još uvijek rasla. Također, legenda kaže da je na mjestu gdje je pronađena sagrađen prvi kršćanski samostan: Samostan Svete Katarine. No, prema drugom tumačenju njeni su ostaci preneseni u samostan koji je u VI. st. dao izgraditi car Justinijan na mjestu gdje je njegova majka, carica Helena, izgradila kapelu Gorućeg grma i koji je bio posvećen Bogorodici. Samostan se tek od XIV. st. naziva po Katarini, a njegovo službeno ime glasi Sveti i carski samostan Božje-utabane planine Sinaj.

Samostan Svete Katarine Sinai

Oko lika Katarine Aleksandrijske nastale su brojne legende koje su više pobožne maštarije nego autentična svjedočanstva, što je slučaj i s najstarijom verzijom njene pasije Martyrium Sanctae et Magnae Martyris Aecaterinae od Symeona Metaphrastesa iz X. stoljeća. To je, uostalom, slučaj i s drugim ranokršćanskim mučenicima čiji su životi i stradanja opisani u Passiones. Čak se i oko porijekla i značenja njenog imena još lome koplja. Bez obzira na to Sveta Kata, kako je volimo zvati, jedna je od najpopularnijih svetica među kršćanima. Svojom je zaštitnicom drže filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga. Ona je, također, zaštitnica viših škola i knjižnica, radi čestitosti i ljepote drže ju zaštitnicom djevojaka, a zato što je bila zatočena i zatvorenika. Njenu pomoć i zaštitu zazivaju kod bolesti jezika i nesretnih slučaja, a osobito protiv komplikacija prilikom poroda, u prvom redu pobačaja.

Nekada su sv. Katarinu su osobito slavili studenti filozofije, te su tako isusovci kada su u Zagrebu otvorili gimnaziju uz nju sagradili prekrasnu baroknu crkvu sv. Katarine (koju nazivaju akademskom). U njoj se, već tradicionalno, svečano slavi blagdan Svete Katarine Aleksandrijske.

Crkva sv. Katarine u Zagrebu

Ne čudi stoga da je Katarina, ili neki oblik tog imena, jedno od najpopularnijih ženskih imena, tako da skoro nema obitelji u kojoj nema neke Katarine, Katice, Kate, Katje, Kaje, Kaće…

I ja u obitelji imam (zasad) jednu te joj ovom prilikom čestitam imendan.

Draga Kate, Tebi i Tvojim imenjakinjama želim sretan imendan!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here