Autor: Marjan Gašljević

Jezikoslovac za riječ „parada“ daje nekoliko tumačenja za njenu upotrebu u različitim kontekstima. Parada je, dakle, povorka, svečanost ali i svečana smotra i mimohod. U sportu „parada“ je svečana povorka sportskih organizacija ali i posebno atraktivan poktez igrača s loptom. Parada je i poseban pokret u mačevanju. I na koncu, kaže jezikoslovac, parada je i svaka isprazna svečanost i svako nepotrebno isticanje.

U ponedjeljak smo dobili rezultate unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici. Ova „parada demokracije“ kako su voljeli ove izbore ponosno nazivati nije donijela ama baš nikakvih novosti a cijeli izbori bili su „napeti kao špaga u džepu“. Neki hrabriji su se usudili sami sebi postaviti pitanje da li su izbori u kojima se bira jedan kandidat „parada demokracije“ ili „ubijanje demokracije“ posebno ako se zna kakve su bile reakcije na rijetke pokušaje da se za neku izbornu poziciju natječe dvoje ili više kandidata pa bi „s vrha“ neki od kandidata bili „lijepo zamoljeni“ da odustanu od kandidature. Osobno sam s radošću prihvatio takva demokratska rješenja s jednim kandidatom te sam s radošću izašao na biralište svjestan da neću morati trošiti svoje, i tako, skromne umne kapacitete na dvojbu. Osim toga i naučen sam na takav način biranja jer sam velik dio života odvalio u onim mračnim vremenima kada smo birali samo jednog kandidata.

Istinsko uživanje u toj „paradi demokracije“ malo nam je narušila činjenica istovremene „parade“ s zlosretnim korona virusom. Kako skoro nitko nije siguran da li ove dvije parade idu istom rutom ili će se, moguće, negdje ukrižati ziheraši su procijenili da je najbolje ostati doma i sa sigurne udaljenosti, kada sve završi, diči palac.

Parada u korona paradi je da i nakon desetak mjeseci što nas taj zlosretni virus baca u krevet ili grob još uvijek niti blizu ne znamo gdje smo. Ne znamo da li bitku s virusom vode medicinski stručnjaci ili političari. Ne znamo, koliko nam uopće vrijedi i da znamo i koliko nam je to potrebno znati, što bi činili sa silnim brojkama s kojima nas bombardiraju iz sata u sat. U stvari, koliko su te brojke mjerodavne za stanje i bilo kakve stručne i laičke zaključke.

U svakom slučaju znamo, dakle, da je „parada demokracije“ okončana a sada slijedi parada kandidata za predstojeće lokalne izbore. Ovonedjeljni pobjednici samouvjereno uvjeravaju javnost da su oni već pobijedili i na tim lokalnim izborima koji nam nadolaze u svibnju iduće godine bilo korone ili ne. Oni su, u stvari, već pobjedili i koronu a tko preživi znati će i pričati.

Eventualno pričati o drugim paradama koje se paralelno odvijaju nekako je suvišno. Svaka od njih, nekako, pripada nekoj od spomenutih. Kako bi, recimo, razvrstali „paradu lopova“, „paradu uhljeba“, „paradu neodgovornih“, „paradu kumova“, „paradu rodjaka“, …..

Kako je sretan život u demokraciji. Posebno kada se ništa ne mijenja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here