Sedmomjesečni dječak i crveno vozilo koje donosi novi život u selu

Autor:Miroslav Šantek

Zadnji je dan kad možete popiti kavu u kafiću. Od sutra, pa sve do 21. prosinca u Hrvatskoj se zatvaraju kafići i restorani kao epidemiološka mjera borbe protiv koronavirusa. Petrinjski kafići su puni, dan je siv, nikakav,očajan. Sjedamo u automobil i krećemo na zapad. U selo Luščani u kojem se 13 mještana upravo osposobljava za dobrovoljno vatrogastvo, a s njima i petrinjska vatrogasna zajednica postaje brojčano jača i sigurnija. Put vodi preko “Vile” jer su prilazi kroz ulicu 6. kolovoza blokirani Aglomeracijom. Bageri kopaju. Radi se. Putem nas prati glazba Led Zepellina s radija. Malo topline i ljepote u ovo hladno i depresivno jutro. Na ulazu u Cepeliš 4 seoska psa leže sredinom ulice. Ne žele se baš maknuti ako ne moraju. Magla na poljima, šumi koja se penje na Hrastovačku goru, pored izvora Pecki, nema nikoga na ovom maglovitom putu. U samom selu Pecki koljevina. Visi svinja na remi. Iz kotla se puši. Majstori piju rakijicu na blatnom dvorištu. Imaju modni dodatak ovog vremena na licima. Zaštitne maske. Put završava u selu Luščani. Poneki automobil u prolazu na putu prema Petrinji, tišina, zima i dosta drvenih i zapuštenih kuća. Prava šteta. Netko je te kuće znojem gradio i udarao čavle. Zaustavljamo se u središtu sela kod mjesnog društvenog doma – poveće kuće prizemnice s velikom, namještenom i  prostranom salom koju zagrijava peć na drva i dodatkom koje služi kao vatrogasno spremište. Zavirujemo unutra. U tijeku su radovi na prostorijama, postoji vatrogasna oprema, ormari, sve se sprema za rad.

Domaća banijska kobasica i sir su dobitna kombinacija u hladno jutro. Domaćini su nas počastili ovim delicijama i nahranili. Ovdašnja ekipa je vrlo uzbuđena. Uskoro će iz smjera Petrinje doći dar – rabljeno vatrogasno vozilo marke Magirus deutz s oznakama DVD Luščani. Zapovjednik ovdašnjih vatrogasaca je Milenko Bakrač koji je zahvalan Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću što im je omogućeno da ponovno obnove  seoski DVD, a predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje Ivan Palaić je također zadovoljan što su pojačali vatrogasne snage i na ovom jugozapadnom dijelu Grada Petrinje, a da cijelo područje ima 370 četvornih kilometra sa 55 naselja i od 25.000 stanovnika 70% živi u samom gradu Petrinji.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Dumbović koji je došao sa svojim timom, simbolično im predao ključeve vatrogasnog vozila i obišao prostorije u obnovi. Zahvalio je vatrogascima na angažmanu i podijelio im 13 svečanih vatrogasnih odijela u društveno – vatrogasnom domu koji će ovim činom i obnovom DVD-a dobiti i novi društveni život u selu.

Najvrijedniji dio ove priče i sela je star samo sedam i pol mjeseci. Vrpolji se u naručju svoje majke Jelene Cvijić, a njegova majka Jelena i otac Miroljub koji je predsjednik DVD-a Luščani su mu nadjenuli ime – Filip. Najmlađa je beba u selu, a iza njega je nažalost, još samo jedna trogodišnja djevojčica. Djece ovdje nema. Samo stariji ljudi koji žive od svojih polja i livada kroz mala OPG gospodarstva. Bijela kuga je prohujala i kroz Luščane i kroz mnoga sela ovog kraja, baš kao i same Hrvatske. Sve nas je manje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here