28. studenoga 1954.godine, otvorena je zgrada Hrvatskog doma Petrinje: Središnje mjesto kulture i umjetnosti neprekidnih 66 godina!

Pripremio Antun Petračić
Danas je točno 66 godina velebne zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma u Petrinji. Ovo najveće i najvažnije zdanje u kulturi našeg Grada službeno je otvoreno 28. studenoga 1954. u sklopu proslave ondašnjeg Dana Republike.
Pamti se i velika, posebna, nenadmašna svečanost 5. prosinca 1954. gostovanjem vrhunskog sastava Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i njihovom izvedbom komične opera Ero s onoga svijeta. U Petrinji je tada osobno dirigirao autor, maestro Jakov Gotovac.
U sjećanje na 28.XI-5.XII 1954. u ovim zadnjim danima mjeseca studenoga minulih godina ustalilo se vrlo zapaženo, raznovrsnim sadržajima oblikovano i dobrim posjetom Petrinjaca obilježavanje Dana Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma.
Ovoga tjedna 2020. godine velika promjena: zbog pandemije koronovirisa i pridržavanja epidemiološkoih mjera, Hrvatski dom je priredio više zbivanja, ali uz online prijenose i virtualna okupljanja, o čemu je slavljenička ustanova internetom izvjestila javnost i pozvala sugrađane na praćenje i sudjelovanje na taj novi način.
Šteta i na žalost, zbog ove primoranosti.
– U šest dana trajanja ovakvih posebnih Dana Pučkog otvorenog učililišta Hrvatskog doma usmjerili smo se na vlastite snage naše ustanove i goste, pa u njihovoj organizaciji i provedbi održali prigodne programe za djecu, mladež, roditelje, ljubitelje ozbiljne glazbe. Voditelji-predavači stručnih predavanja  bili u naši  zaposlenici Katarina Matijević iz Kabineta za logopedijsku podršku i Armin Hadžić iz Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj te drugi odgojno-obrazovni stručnjaci. Online je prenošen i koncert na klaviru mladog pijanista Krešimira Starčevića, vezano uz 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena i 90. godišnjicu rođenja Krešimira Šipuša, čija su djela izvođena – kaže ravnatelj POU Hrvatskog doma, Milan Herceg.
Na mrežnoj stranici ove glavne ustanove u kulturi, umjetnosti, edukacije i obrazovanja Grada Petrinje objavljeni su izvorni prilozi s njihovih ovogodišnjih dana, a iz istoga izvora prenosimo sažetak povijest ove ustanove, duge tradicije i povijesnog značaja, a svojim raznovrsnim djelovanjem važne i potrebite i u ovo naše vrijeme.
MJESTO GDJE KULTURA ŽIVI!
Hrvatski dom Petrinja osnovan je 1913. godine, a osnovala su ga osam petrinjskih društava u zgradi Svratišta “K lavu”. Pod tim nazivom djeluje sve do 1941. godine kada je zgrada srušena. Nova zgrada je bila predviđena za potrebe Velike župe Gora, no to nije ostvareno zbog ratnih okolnosti toga doba. Ipak, 1942. godine započela je izgradnja temelja budućeg zdanja prema projektu Egona Steinmanna. Nakon 2. svjetskog rata arhitekt Aleksandar Freudenreich preuređuje postojeći projekt i započinje izgradnja zgrade kakvu danas imamo.
Dom kulture Petrinja otvoren je 28. studenog 1954. godine svečanom akademijom, a nekoliko dana kasnije, 5. prosinca u velikoj dvorani doma izvedena je komična opera “Ero s onoga svijeta” pod ravnanjem maestra Jakova Gotovca u izvedbi opere Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.
Tijekom tog dugog perioda, ustanova je više puta mijenjala ime, no razlog zbog kojeg je utemeljena, kroz vrijeme je dobivao na značaju i vrijednosti. Osnovna djelanost je kultura i umjetnost, a imperativ kroz sve protekle godine bio je očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije grada Petrinje i okolinih mjesta. Sa svakom novom godinom rada zaposlenici ustanove i njihovi suradnici znali su koliko je važna nadogradnja i prezentacija vrlo vrijednih kulturnih sadržaja.
Građani Petrinje i stanovnici okolnih mjesta su imali prilike na pozornici velike kazališno-koncertne dvorane vidjeti popularne kazališne predstave, prisustvovati koncertima naših najpoznatjih koncertnih umjentika, pogledati najnovija filmska ostvarenja. U okviru ustanove djelovala je knjižnica, muzička škola, disco klub. Obrazovni program uključivao je i auto školu kao i učenje stranih jezika. U prizemlju zgrade radila je radio-postaja.
Godine 1987. u zgradi nekadašnjeg Vatrogasnog doma Petrinja otvarena je Galerija “Krsto Hegedušić i suradnici” koja je ubrzo nakon osnutka 1988. priključena Hrvatskom domu. Kroz godine djelovanja u galeriji su prezentirane vrlo vrijedne i značajne izložbe hrvatskih likovnih umjetnika.
Slijedom zakonskih odredbi neke djelatnosti su morale biti izdvojene iz djelatnosti učilišta.
S obzirom da je Petrinja grad umjetnosti i umjetnika mnogi od njih su prve svoje koncerte, likovna djela ili pisanu riječ imali prilike prezentirati u dvoranama ustanove.
Pored gostovanja profesionalnih kazališnih kuća, tijekom godina na scenu smo postavili petnaestak kazališnih predstava za djecu, a deset godina u zgradi je djelovao i baletni studio čiji rad u narednom periodu namjeravamo obnoviti.
Očuvanje tradicijskih običaja, pjesme, plesa i narodne nošnje našeg kraja vidi se kroz bogate programe Folklornog ansambla “Petrinjčica”.  Petrinjski betlemaši koji su od 2015. godine proglašeni nematerijalnim kulturnim dobrom u Republici Hrvatskoj djeluju u sastavu folklornog ansambla. Petrinjski Betlemaši su prikaz tradicionalog božićnog običaja koji se zadržao do danas.  Značajni programi kroz godinu su Smotra folklora, Petrinjski kazališni diletantski susreti, Božićni koncert, Večer tamburice pod nazivom “Pepi u spomen”. Pored toga ostvaren je veliki broj gostovanja ansambla i Tamburaškog orkestra koji djeluje pri ansamblu.
U sastavu ustanove već niz godina radi Petrinjski puhački ansambl koji je održao bezbroj koncerata vezano uz manifestacije u gradu te ostvaruje i gostovanja u okolnim gradovima.
Značajnu ulogu ima Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje u okviru svog djelovanja radi s mladima, obiteljima. Kroz mnogobrojne radionice nastoji se djelovati preventivno na sve vrste ovisnosti ili se uključuje u vrijeme kriznih stanja te je voditelj Savjetovališta putem telefona ili e-maila na raspolaganju cijeli dan korisnicima u potrebi. Voditelj Savjetovališta je stručna osoba, psiholog s velikim iskustvom u radu. Djelovanje je prošireno ne samo na ustanovu već i na okolna mjesta i gradove kojima se izlazi u susret jer nemaju trenutno adekvatnu mogućnost preventivnog djelovanja.
Rad s djecom je posebno naglašen kroz djelovanje Kabineta za logopediju koji je obuhvatio veliki broj djece vrtićke i školske dobi. Jednako tako kontinuirano se radi na predavanjima, radionicama i edukativnim programima. Voditeljica je stručna osoba koja ima već ima niz značajnih rezultata u svom radu.
U prostorima ustanove svoje programe prezentiraju sve gradske udruge, osnovne i srednja škola, Učiteljski fakultet, Gradska limena glazba, Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj”, kao i kulturno umjetnička društva.
Osnivač i vlasnik ustanove je Grad Petrinja s kojim se ostvaruje kontinuirana suradnja tijekom cijele godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here