Ostavili kistove i boje, očitovali se mobitelima i telefonima: Online skupština Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, predsjednik i dalje Željko Lipovac

Novinar Antun Petračić
U ono nekadašnje zdravstveno  normalno  vrijeme, članovi Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart  uredno su već na samom početku svake godine održavali  svoje redovite izvještajne (ili izborne) skupštine. Dobro se uvriježilo takvo njihovo okupljanje  sredinom ili krajem siječnja, čime su po ažurnosti prednjačili među svim udrugama, prvi „otvorili“ sezonu skupština,   svoju zakonsku obvezu obavili  mnogo prije sviju drugih.
Dugogodišnju urednu tradiciju predvodnika siječanjske skupštinske revnosti Petriata,  ove  2020. na glavačke je poremetila  koronavirusna epidemija, opakim javljanjem u prvim zimskim mjesecima, a protegnutim kroz proljeće, ljeto, jesen i, evo, s neuništivom zarazom pristiglom  pred drugu zimu.
Ono  zakonski i obvezatno propušteno u siječnju, u Petriartu su  odlučili odraditi sada koncem studenoga. Umjesto izravnog okupljanja i osobnog viđenja, predsjednik  udruge Željko Lipovac sve je organizirao online.
Petriart je, koliko znamo, prva udruga Grada Petrinje s međusobnim odlučivanjem  na daljinu, telefonski i sms porukama.
– Razlog je zaštita zdravlja članova, među kojima  većina spada u tzv. rizičnu dobnu skupinu. A skupština je posebno važna jer je ne samo izvještajna nego i izborna. Morali smo na novi mandat izabrati predsjednika i ostalo  vodstvo – glavni razlog online javljanja   navodi dosadašnji predsjednik Ž. Lipovac.
Stari – novi predsjednik Željko Lipovac
Na pametne telefone poslao je poruku o izbornoj obvezi udruge, a izravno razgovarao na  fiksne  brojeve  s onima koji nemaju mobitele. Brzo je dobio povratne informacije o glasovanju  19 članova, uz omjer  18 za Željka Lipovca i jedan protiv.  Tako  ovaj talentirani i posebni , jedini koji se u Petrinji  umjetnički izražava intarzijom,  dužnost  predsjednika  PULU Petriart  nastavlja u nove četiri godine. Nakon prvog izbora 2012. ovo mu je  treći uzastopni mandat.
Za  tajnicu je imenovana Mira Ivanković, blagajnika Anto Puljić, za zastupanje udruge ovlašteni su predsjednik i tajnica.
-U online odlučivanje na upućene konkretne prijedloge očitovali su se  Anto Puljić, Božidar Škofač, Branko Ceković, Đurđica Dadović, Edit Posavec, Ljiljana Nemer, Ljubica Sodić, Mira Ivanković, Nevenka Božiček, Sanja Bartolin, Silverija Prpić, Zlatko Klasnić, Marija i Tomislav Martinčić, Milan Šukunda, Vlasta Kristić, Eva Mlyncar, Nataša Filipović i, naravno,  ja također. Prihvaćeno je izvješće o radu udruge u 2019. i  o nemogućnosti djelovanja u korona epidemiji tijekom 2020.  Lani smo u ožujku  održali  likovnu koloniju u Petrinji, a u  kolovozu u Glini na poziv Crvenog križa,  u svibnju  skupno izlagali u Interpretacijskom centru Banovine, u rujnu organizirali manifestaciju „Pjesma, slika, stih“, a u prosincu Božićni susret slikara i djece, bili smo sudionici godišnjeg državnog susreta slikara amatera u listopadu u Krapini. S ovakvim intenzitetom htjeli smo nastaviti i ove godine, ali  uspjeli tek donirati svoje najbolje  slike i  29. veljače sudjelovati u humanitarnoj aukciji na  Zelenoj noć GNK Mladosti – naveo je  Ž. Lipovac.
Koliko su bili u mogućnosti zbog korona pošasti petrinjski umjetnici su djelovali. Nadaju se da će se iduće godine život vratiti u normalu
Ne usudi se prognozirati kakva će im biti nastupajuća 2021. godina: ako se svlada Covid 19. vratit će se i njihovo zajedničko aktivno djelovanje, s optimizmom  očekuje  novi-stari predsjednik  udruge.
Za ovu godinu Petriart je od Grada Petrinje dobio 6000 kuna, a s dijelom  tih sredstava svakom članu u ovom mjesecu darivanja kupit će se osnovni materijal  za osobno kućno likovno stvaralaštvo.
-Pred Božić i Novu godinu bit  će to mala zahvala za vjernost i doprinos udruzi, uz želju da se ovako stanje  iz 2020. nikada ne ponovi, a u 2021. opet svoje živote i našu likovnost   vratimo  u normalu – zaključio je Željko Lipovac.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here