Slobodni građani

Autor:Miroslav Šantek
Klasičan, prohladni, sivi dan krajem studenog. Niz najdužu petrinjsku ulicu, onu koju krasi ime Stjepana Radića teku rijeke automobila u pravcu sjever – jug. A na mjestu gdje svi šoferi sivih cesta iz Bosne sa slovenskim tablicama u nedjelju skreću krateći si put prema dalekim radnim mjestima preko ulice Katarine Zrinske, na malom raskršću postoji okrugli betonski oglasni stup oko kojeg se čuje trganje ljepljive trake i žamor skupine mladih ljudi. Fotokopirane stranice slažu se jedna do druge i lijepe trakom. Nude se na čitanje prolaznicima koji ovih kovid dana i nemaju što drugo vidjeti na tom stupu osim osmrtnica.
Nazivaju se Inicijativa slobodnih građana. Kažu da su politički neopterećeni bilo kojim bojama. Oko stupa su oblijepili  brošuru koju su sami tiskali, a radi se o istraživanju autora Marka Miljanovića o povijesti i izgradnji crkve sv. Kate u Majdancima koja je srušena u Domovinskom ratu. Ovdje su nabrojani svi dobrotvori koji su priložili novac za gradnju crkve i svi detalji iz tog doba. Evo jednog zanimljivog: piše da je 1880. kad je započela gradnja crkve Petrinja brojila 4818 stanovnika, a da je svoje novčane priloge doniralo preko 400 građana. Ova mlada ekipa je već prošle godine postavila ispred mjesta gdje se nalazila sv. Kata natpis za vozače: Potrubi za sv. Katu. Oni jednostavno žele da se ponovno izgradi crkva na istom mjestu. U istom onom obliku kakva je bila. Replika izvornog. Kažu da ako se crkva ne izgradi, onda su pobijedili oni koji su je srušili.
Dario Bursać je mladi petrinjski obrtnik iz Majdanaca, petrinjskog kvarta koji štuje sv. Katu. Jedan je od osnivača Inicijative koja ima plan prikupiti dobrovoljne priloge građana za ponovnu izgradnju sv. Kate u izvornom obliku. Kaže da želi da se vrati duh zajedništva ovog kraja, vjerski i kulturni programi običaji koji su bili vrlo živi prije pedesetak godina, a kako je sv. Kata nebeski zaštitnik petrinjskih obrtnika, namjerava i s njima stupiti u kontakt pri prikupljanju sredstava – i novca i građevnog materijala.Tu mogućnost će ostvariti u koordinaciji sa župnikom Samaržijom iz sv. Lovre i napraviti web stranicu koja će biti transparenta i na uvid svima s imenima dobrotvora. Prema njihovim procjenama trebalo bi oko 2 milijuna kuna, a kao dobar primjer navode transparentnost hrama sv. Spiridona koji se gradi u središtu grada od novca dobrotvora koji je vidljiv svima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here