Maja u novom Fordu

Autor:Miroslav Šantek
Maja ima 20 godina. Završila je petrinjsku Gimnaziju, a ljubav prema gledanju televizijskih sapunica na španjolskom nagnala ju je da i sama nauči taj jezik, pa trenutno iz svoje kuće u petrinjskoj Reljkovićevoj ulici online uči svaki dan po nekoliko sati kod profesora iz Madrida, a stara joj je želja studirati španjolski. O Maji svakodnevno brine njena majka Ankica Latinčić koja ima status roditelja njegovatelja jer Maji treba pomoć. Ona je stopostotni invalid od rođenja i treba cjelodnevnu njegu. A za druženje tu su njeni prijatelji iz petrinjske Male kuće s kojima provodi vrijeme i jako ih voli. Do ovog zimskom kišom pokislog trećeg prosinca – Dana invalidnih osoba , Maju je vozila majka automobilom gdje god treba, a od danas, Maju i njene prijatelje iz Udruge osoba s invaiditetom Sisačko-moslavačke županije vozi potpuno novi automobil.
Ispred Male kuće u čijoj neposrednoj blizini iz dana dan niče sportska dvorana, parkiralo se novo vozilo marke kombi Ford Transit potpuno opremljeno i prilagođeno za prijevoz osoba s invalditetom, kapaciteta 8+1 osoba, a njegova cijena je 256,587,50 HRK.Vozilo je nabavljeno u suradnji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i i Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato, a koji zajednički sudjeluju u dva projekta  usmjerena na izgradnju Inkluzivne farme u Hrastovici, a koji su prijavljeni na Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u Gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Na predstavljanju novog vozila kojeg je iz svog projekta platilo Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno zlato čija je predsjednica Saša Balen Andrić i Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ u čijem je sada vlasništvu vozilo koje su kupili preko javne nabave, a partner projekta je i Grad Petrinja čija je dogradonačelnica Viktorija Kaleb također bila prisutna i podsjetila da je Grad Petrinja ovaj projekt uvijek pomagao i financijski i kroz gradsko poduzeće Komunalac i pozvala građane da pomognu na bilo koji način izgradnji Inkluzivne farme u Hrastovici.
A onda je  Maja s osmijehom na licu izašla iz Male kuće, a vozač je spustio hidrauličnu rampu koja je Maju podignula i smjestila u udoban kombi. Dogodio se jedan od onih trenutaka sreće kad vidite ispred sebe osobu koja se doista iskreno i od srca raduje onome u čemu trenutno sudjeluje. A onda su je malo provozali po kvartu, vratili nazad, a ostat će zapisano da je ovo prvo vozilo Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije koja postoji već 17 godina, no sve te godine brojne aktivnosti, ali i odlasci na terapije ovisile su o privatnom prijevozu. Od danas imaju svoj prijevoz.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here