Autor: Marjan Gašljević
Večeras, kada se debelo smrkne, Sveti Nikola obilaziti će naše prozore tražeći čizmice da bi u njih stavio poklone. Opće je poznato da on ne ide sam već, isključivo, u tandemu s neizostavnim Krampusom. Da je Nikola dobrica to je opće poznata stvar ali kakav je Krampus nekako mi i nije jasno. Da li se radi o zločestom liku ili on samo radi svoj posao nešto kao Stožer civilne zaštite. Nekome je taj Krampus zločest ali mnogi se kunu da nije. Uz obilje pokolona koje Sveti Nikola utrpa u čizmice šiba koju ubaci Krampus više je simbolična kao da kaže: „Eto, i ja sam bio na vašem prozoru i obavio svoj posao tako da bez griže savjesti možete mi pisati dnevnicu pa nek poslije netko i vještači potpise.“
Isto kao što će Krampus tradicionalno „odraditi“ svoj posao dijeleći šibe kao dokaz da je bio tu tako je svoj posao odradilo i ultra sveprisutni Stožer uvjeravajući da s politikom nema veze a da su odluke isključivo donijete temeljem stručnih procjena. , Istovremeno „struka“ nikako da se nađe pa, kako netko od stručnjaka reče, sada u svojoj akademskoj prepirci imaju nešto kao TV prijenos nogometne lige.
I dok nam je Premijer u samoizolaciji na svom tavanu a Predsjednik na Pantovčaku hrvatski turistički pregaoci već su započeli brojati navalu turista koji će narednu sezonu nahrupiti u Hrvatsku. Tim svojim optimizmom očito žele „utješiti“ poduzetnike koji izdvajanjem iz svog prihoda kroz turističku članarinu omogućuju njihov optimizam a to da li će ti poduzetnici zaraditi do sezone išta ili ništa njih nešto i nije briga jer njihov postotak će sjesti. Tristo i nešto Turističkih zajednica, pa onda Udruge, Komore, kažu, žustro će odmah krenuti u kampanju širom Svijeta, patiti se žderući, pijući i što još ne a onda kako ispadne. Oni su svoje odradili.
Isto tako jutros su krenule i mnogobrojne službene osobe s ciljem praviti korona reda među građanima usput i naplatiti pokoju kaznu ako nekom bokcu spadne maskica s nosa jer je nosi već par mjeseci neimavši za kupiti novu a nije među „posvećenima“ koji su dobili maskice s otiskanim logom. Ili, možda, ta logo maskica označava osobe koje se ne dira ma nosili ih samo u džepu ili na retrovizoru.
Osvježenje je, svakako, inovacija jednog svećenika koji neće ići u posvetu obitelskih kuća ali se neće niti ljutiti ako mu, ono što mu se obićno tutene prilikom posvete, uplati na žiro račun u privitku obavijesti.
I, na koncu, stavili Vi svoju čizmicu večeras na prozor ili ne Sveti Nikola će virnuti i Krampus, naravno, ostaviti će svoje darove, vidjeli Vi „darove“ sutra ili ne o Vama ovisi koliko će te se grijati na drvenoj peći koju Vam stalno kure s vrha vlasti s ciljem da se ogrijete ili samo smrznete. Njima je i tako svejedno.
I opet ostaje upitnik da li je Krampus zao ili dobar lik. Ma svejedno, dobar, loš ili zao naš je.Usput, ako kojim slučajem vidite da Sveti Nikola ili Krampus ne nose maskice prijavite ih pod obavezno.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here