Već mi je dosta ove godine. Ne volim ni napisati 2020. Zato pišem po rimski MMXX. Doduše, počelo je dosta dobro. Nakon 2 mjeseca  svijet je propao i to se još nije promijenilo. A bilo je svašta. Nekako je čudno bilo kad sam 12. marta došao s posla. Uđem u kuću i dođe mi WhatsApp poruka od šefa: „Nemoj se u ponedjeljak vraćati na posao! Zbog korone je ured zatvoren!“ Nakon 7 dana ista stvar. Od tada pa do kraja mjeseca maja bio sam u uredu 4 puta po sat vremena, tek da nešto isprintam. Od toga sam dva puta bio jedini u uredu. Sredina tjedna, deset sati ujutro, a ured gdje normalno radi 100 ljudi potpuno prazan. Avijacija stoji. Ne leti se. 150 skupih aviona stoje na livadi i čekaju neke bolje dane. Onda dolazi 1. juni MMXX. Moj jubilej – 40 godina u firmi. Trebala je to biti velika fešta jer nije mala stvar biti inženjer 40 godina u velikoj i poznatoj firmi. Moja firma  za 40- godišnjicu rada dodjeljuje zlatnu značku s dijamantom i 1000 eura za feštu. Ta značka – pravo odlikovanje se ubode u sako i dobije se aplauz od cijelog odjela u kojem radiš. Šef ti održi govor. Onda i ti sam nešto kažeš i onda svi idemo u restoran na proslavu.
Ali, za Jozića ovaj puta skoro ništa. Odem u firmu sa suprugom i sinovima (sve zajedno nas 4). Pored automata za kavu stanemo. Onda dođe šef sa sekretaricom. Ona nosi kutijicu sa značkom. On nam kaže da mi zlatnu značku ne može staviti na rever. Stavit će je na stol pa će onda moja supruga istu meni zakvačiti na rever. I doviđenja. Bilo nas je šestero na toj proslavi bez veze. I tjeraj dalje.
Cijelo ljeto smo čekali da prođe ta korona, a ono ništa. I onda firma ponudi otpremninu. Tko hoće može potpisati i završiti karijeru. I što ću – to i napravim u nadi da bi možda mogao naći nekakvu šljaku za slijedeća 22 mjeseca do penzije. Onda odmah odem na godišnji odmor. Prema računu, zadnji dan bi mi bio 1. decembra MMXX. Poslije tog datuma na biro rada. Ovdje u Holandiji se može dobiti neka sitna lova ali treba svaki tjedan pisati molbu za posao. Svaki tjedan drugoj firmi. Već sam mislio da si napravim hobi od toga pisanja. Umjesto kakve priče za portal, pisao bih molbe za posao. No  naletim tako na neke Amerikance koji bi me primili ako položim prijemni ispit. Prijemni ispit se sastoji od testa inteligencije, testa da istraže da li sam dobar profil za taj posao i na kraju test iz matematike (´bem ti matematiku). Nisam ja bio loš u matematici u gimnaziji. U stvari jesam, prvu i drugu godinu kod Trivanovićke. Onda sam zavolio matematiku kod Kneževića i kasnije nekog Harija iz Petrinje. Poslije sam se nauživao matematike na studiju elektrotehnike i aerotehnike. No, to je sve bilo prije 40 godina. Ipak, kad se kaže A, onda se mora reći i B. I pronađem ja onog Demidovića i udarim po matematici. To je možda bio najvažniji ispit u mom životu, a kojeg sam uspio položiti. Da ne dužim, počeo sam raditi za Amere 6 tjedana prije mog zadnjeg dana u firmi. Super.
Zadnji dan je stvarno tužan. 40 godina u avijaciji. Poznavao sam svaki kutak u hangarima, radionicama i uredima. Poznavao sam i svaki avion u našoj floti i tome sad dođe kraj.  U hangaru broj 10  uredili su liniju s nekoliko šaltera. Na prvom se kaže ime i prezime i dobije se štambilj na nekom formularu. Na drugom se šalteru predaju zaštitne cipele. Onda dolazi šalter gdje se preda laptop. Nakon toga na šalter gdje se preda službeni pametni telefon. I onda na kraju, šalter gdje se preda osobna iskaznica firme. I konačno udare štambilj na onaj formular i traže moj potpis. Kad to potpišem, dobijem pismo od direktora i kutiju s poklonom. Otvorim kutiju, a u njoj zvonce za bicikl (`bem ti takav poklon). Izađem iz hangara, sjednem u auto i izvezem se s terena firme. Knjiga koja se zove KLM je sad zatvorena.
Danas počinje prvi dan ostatka mog života. Prije godinu dana sam bio u Zagrebu na Adventu. Lokao sam kuhano vino i jeo krafne. Tad nisam ni sanjao da bi došla nekakva korona, da bih otišao iz firme i da bih našao posao u nekoj drugoj firmi. Ali,  u nadi je spas. Nadam se da će slijedeća 2021. godina (sad pišem arapski; po rimski je MMXXI), ipak biti bolja.
Marijan Jozić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here