Tekst i foto: Antun Petračić
 U velikom formatu svojih 12 stranica na finom glatkom tvrdom papiru, sadržajno tekstualno i foto popunjenih s obje strane,  tiskan je novi zidni Petrinjski kalendar za 2021. godinu.
Ovo je treća godina uzastopno  kako ovakvo izdanje koje ne zastarijeva  12 idućih mjeseci, objavljuje Grad Petrinja preko svoje ustanove Pučkog otvorenog učilišta -Hrvatskog doma. A držeći se tradicije, ponovo je uz osnovnu namjenu kalendara s redanjem dana i datuma, zadržana mala škola povijesti i prošlosti našeg kraja.
Neumorni istraživač negdašnjih  događanja, umirovljeni prosvjetni djelatnik, autor  tekstova Ivan Rizmaul, i za čitanje u 2021. godini ponudio je pregršt zanimljivih priča, podataka, događaja, nadnevaka i godina o staroj Petrinji i okolici, jednako  i o znamenitim ljudima iz davnih vremena.
 Na obje stranice po mjesecima  smjenjuju se zanimljive teme i malo poznati  sadržaji, pa je tako tekstom za siječanj-veljaču povezan životopis Slovaka Ivana Branislava Zocha (1843.-1921.), pedagoškog radnika, pisca, znanstvenika, profesora  matematike i fizike, zapamćenog po službovanju  u Petrinji. Uz ostalo, prof. Zoch je 1891. izgradio vremenjaču – meteorološki stup ( onaj poznati, zeleni, valjkasti, u gradskom parku) i dodatno napisao stručne upute o motrenju vremena na ugrađenim spravama.
Kroz ožujak-travanj opisan je tzv. Plesni vjenčić, završna godišnja plesna priredba nekadašnjih popularnih i masovno pohađanih plesnih škola, kojih je podosta djelovalo i svaka uvijek  imala zainteresirane polaznike.
Ova na izmaku 2020. godina jubilarna je za petrinjsko vatrogastvo: navršila se 140-obljetnica od osnutka gradskog DVD, a što se dogodilo u  kolovozu 1880. pročitajte na stranici za svibanj 2021.
Listovi kalendara za idući  lipanj-srpanj-kolovoz-rujan,   donose zanimljivosti iz povijesti hrvatske obitelji Jelačić, čvrsto  vezanu uz Petrinju, u kojoj se 21. travnja 1746. rodio barun Franjo Jelačić, otac  slavljenog, opjevanog  i nezaboravnog   grofa,  vojskovođe i hrvatskog bana Josipa Jelačića Bužimskog. Na četiri stranice za redom, Ivan Rizmaul je naredao trajnu povezanost Jelačićevih s Petrinjom, a prepuno zanimljivim  podatcima dodao i crticu  o povijesti mosta preko Kupe na ulazu u Petrinju kod Bresta, gdje je tek imenovani  ban Jelačić oduševljeno  dočekan 14. kolovoza 1848.
Stranica za listopad iduće godine kazuje o Petrinjskim ulićkama, tim „manje značajnim i zapostavljenim petrinjskim prolazima, užim ulicama, putovima u nikamo, a nazvanih ulićkama“. I. Rizmaul je opisao  Halagićevu ( danas Ul. Ivane Brlić Mažuranić) i Markovićevu ulićku (sada jednosmjerna Ul. Ksavera Šandora Đalskog) i čuvenu Posranu ulićku,  aktualnog službenog naziva  Vrtni put,  spoj ulica Stjepana Radića i  Mije Srnaka ( u foto galeriji su današnji izgledi tih triju prometnica).
Treći dan u studenome je blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, pa je otisnut  Petrinjski lovni red, udruženja za grad i kotar Petrinju iz 1925. godine, a  zadnji list kalendara završava  s Majdancima, najdužom gradskom prometnicom, Ulicom Stjepana Radića, sa starosjedilačkim obiteljima Brebrić, Janeković, Čačić, Muhr, Križanić i drugih.
Ovdje su domorodci  i brojni  Miholjevići,  a  poseban je  životni put Milana Miholjevića, pedagoškog djelatnika, književnika, javnog radnika, učitelja s Učiteljske škole, kasnije profesora usavršavanog u Londonu, u Društvu Braće Hrvatskog zmaja u Zagrebu s nazivom Zmaj iz Majdanaca, 1934. objavio petrinjske božićne običaje Čestit Božić, a bio je i predsjednik Društva Petrinjaca u Zagrebu…
I ovo izdanje zidnog kalendara donosi Tko je tko u Gradu Petrinji?, uz navođenje gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovih zamjenika Viktorije Kaleb i Branimira Bešlića, predsjednik Gradskog vijeća je Nenad Radošević, potpredsjednici GV Miljenko Bušić  i Ljubica Sodić.
Nakladnik je POU Hrvatski dom, za nakladnika D. Dumbović i Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma, kalendar su tekstualno  pripremili Ivan Rizmaul i tehničko-grafički Dino  Žilić, u računalo unijela Dajana Ilić, korektura i lektura Draženka Vuković, tisak Tiskara Zelina, naklada 1000 primjeraka.
Cijena je 15 kuna, a prodaje se u Hrvatskom domu, Turističkom uredu, knjižari Šušnjić i  prodavaonici Zelene kuće.
– U odnosu na ranija dva kalendara,  sadašnjem je cijena jeftinija pet kuna, čime se  pokrivaju osnovni troškovi, a  namjeravamo zadržati kontinuitet izlaženja. U plan i program iduće  2021. godine unijet je projekt Petrinjskog kalendara za 2022. i zahtjev za sufinanciranje poslan Ministarstvu kulture RH – kaže nam ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg.
Volja i želja za ostanak ovakvog Kalendara  postoji i kod priređivača tekstova Ivana Rizmaula.
– Suglasi li  se izdavač, spreman sam za nastavak suradnje. Mojih novih sličnih zapisa  ne manjka, trebat će ih samo iz rukopisa unijeti u računalo – za PS Portal je izjavio poznati Petrinjac I. Rizmaul.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here