Autor: Marjan Gašljević
Umirovljenici u Hrvatskoj su posebna vrsta „biljaka“. Svojevremeno sam umalo popio batine od jedne grupice umirovljenika koja je rodovito sjedila na klupama ispred moje zgrade. Zastadoh s njima, svojim susjedima, u razgovoru pa raspredosmo o visini mirovina i vlasti koja uredno te mirovine a s tim i umirovljenike lagano ali pouzdano gura u neimaštinu. Ponudio sam im svoju jednostavnu računicu proizašlu iz netom provedenih parlamentarnih izbora. Parlamentarna većina zasjela je na vrh izvršne vlasti s nekih oko 800 tisuća glasova. Najrevniji glasači bijahu, kao i uvijek, upravo umirovljenici i po običnoj, jednostavnoj računici proizilazi da su upravo oni izabrali tu i takovu vlast. Rekoh im, umirovljenika je u Hrvatskoj 1250 tisuća da ih je, dakle, onih skoro polovica koji su izašli na izbore dalo svoj glas za neku umirovljeničku opciju i dodali još malo „gasa“ iz one druge polovine apstinenata preuzeli bi vlast u Hrvatskoj. Narogušili su se na tu teoriju a neki se, bome, i zadigoše s klupe stisnutih šaka“jer oni imaju svoju pravu opciju“.
Pa eto vam.
S 1. siječnja 2021. godine u paketu poreznih izmjena dolazi i izmjena u obračuna poreza na dohodak koja umirovljenike neće gotovo niti dotaknuti ali za to itekako hoće one zaposlene s visokim primanjima. Tako će, recimo, većini saborskih zastupnika i ostali dužnosnika plaće porasti i za preko 1000 kuna. Porasti će nešto manje i jedan manji dio mirovina i to one, uglavnom, koje se isplaćuju po posebnim propisima ili, kako ih volimo zvati, povlaštene.
Prosječna je mirovina u Hrvatskoj prošli mjesec bila negdje oko 2583 kune a mirovinu veću od 4000 kuna prima oko 180 tisuća umirovljenika koji su, primjerice branitelji njih 71127 s prosječnom mirovinom od 6025 kuna ili bivši zastupnici, članovi Vlade i Vrhovnog suda njih 681 s 10181 kunom prosječne mirovine. Usput, tu je i 6750 pripadnika HVO s prosječnom mirovinom od 3345 kuna ali i 8582 sudionika NOR-a s prosječnom mirovinom 2974 kuna. Podatci se u svakom trenutku mogu pronaći na stranicama MIORH.
Dakle, u Hrvatskoj su neki bili, sada su i biti će povlašteni „kako god okreneš“.
Od 1244 tisuće hrvatskih umirovljenika njih 179296 prima mirovine po posebnim propisima. Nekima od njih će nešto povećanja „kapnuti“ poreznom reformom a većini neće ništa.
Usput, redovito usklađivanje mirovina koje, obično, donese neku mrvicu povećanja svakih 6 mjeseci ministar je obznanio da će biti za drugo polugodište 0. Nula! Zero! Ma’una!
Pa eto vam.
Sjećate se, kako se ne bi sjećali, ta većina nas je dio svojih mirovina zaradila u onom „mračnom“ sistemu kada su nas u poduzećima, ako bi eventualno zatražili veću plaću, ušutkali famoznom riječi „uranilovka“. Ova riječ ruskog porijekla znači podjednaku raspodjelu proizvedenih dobara ili ostvarenog dohotka među sudionicima proizvodnje bez obzira na njihov stvarni učinak. I u ta vremene ona je bila brana da se imalo smanje razlike primanja među dionicima stvaranja dohotka. Svjestan sam da nije vrijeme dodatnih tereta na Državni proračun ali još je manje vrijeme za bahaćenje onih koji imaju na teret istog tog Državnog proračuna dok polovina umirovljenika uporno živi ispod praga siromaštva.
Pa, eto nam. Nula! Zero! Ma’una!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here