Sisački ugostitelji sisačkim medicinarima

Autor: Marjan Gašljević
Da se najbolje razumiju ljudi kojima je diosta teško danas su pokazali sisački ugostitelji koji su u sisačkoj Općoj bolnici „dr. Ivan Pedišić“ organizirali akciju u kojoj su medicinsko osoblje bolnice počastili toplim napitcima. Sutra, u utorak, isti ti ugostitelji će osoblje počastiti caternigom za gablec.
Akcija se provodi u organizaciji Udruženja obrtnika Sisak ceha ugostitelja te njihovim radom i donacijom potrebitih artikala.
Znamo da su ugostitelji u jako nezavidnoj situaciji obzirom da su lokali i restorani zatvoreni ostavivši ih tako bez mogučnosti rada i prihoda za život. Državna administracija je uskočila s pomoći međutim to nikako nije dovoljno da bi se opstalo. Opstojnost tih, uglavnom, malih obrta jamči jedino rad što oni isključivo i žele. Naravno, svjesni su i epidemiološke situacije i činjenice da se iznalaze sva moguća rješenja da bi se epidemija, najprije obuzdala, a onda i spriječila. A da su itekako svjesni i tko nosi teret kako zbrinjavanja oboljelih tako i spriječavanja širenja epidemije pokazuju ovom svojom gestom.
Na dva punkta u krugu bolnice na kojima su organizirali podjelu toplih napitaka dolazili su medicinski djelatnici popiti topli napitak i razmijeniti pokuju riječ. Mnogi od njih jednostavno nisu imali mogučnosti doći do improviziranog „šanka“ već bi samo provirili kroz prozore svojih soba i ordinacija. I za njih je bilo željenog napitka bilo da im je dodan kroz prozor bilo da su im vrijedni i empatični ugostitelji odnijeli napitke do vrata njihovih odjela.
Za nas „izvana“ najšokantniji su bili prizori medicinara u onim „svemirskim“ odjelima i razmišljanje kako je provesti smjenu tako obučen i još u stalnoj opasnosti od zaraze.
Ugostiteljima je svratio zahvaliti i ravnatelj bolnice dr. Dujmenović kojeg smo iskoristili za nekoliko pitanja o aktualnom stanju s koronom u bolnici. Za sve nas je, svakako, utješno da razvoj epidemije gledano kroz broj novo oboljelih u zadnjih tjedan dana stagnira što je dobar znak da su uvedene epidemiološke mjere dale i daju rezultate. U sisačkoj bolnici trenutno je 92 pacijenta oboljela od korone od toga 10 bolesnika je na respiratorimašto je neki konstantan broj u zadnjih desetak dana i kreće se do 95 bolesnika. Poučeni ranijim iskustvima pripremili smo još jedan odjel ovdje na neurologiji čime smmo dobili dodatnih 20 kreveta u slučaju potreba. Mi se možemo i dalje povećati što iziskuje povećane napore posebno oko broja zaposlenika. U subotu je Hv postavila još jedan trijažni šator neposredno pored odjela infektologije za slučaj velikog priliva bolesnika kojima je potreban pregled u hitnoj infektološkoj ambulanti tada bi koristili taj resurs. Što se tiče zaraženosti osoblja danas imamo petnaestak zaraženih i desetak u smoizolaciji.

Nas uvijek raduje kada nas ovako netko prepozna, prepozna naš rad. To je velik poticaj za svakog u bolnici u kojoj se numorno radi i ne pita za odmor a neizmjerna je radost osoblja kad se otpusti s bolničkog liječenja oporavljena osoba a posebno kada se „skine“ s respiratora. Ovdje napominjem i činjenicu da 27. prosinca započinjemo s cijepljenjem protiv COVID-19 bolničkog osoblja a cijepljenje će krenuti i za ostale građane po prioritetima Javnog zdravstva što govori da su osigurali zahtjevne uvjete za čuvanje i distribuciju cjepiva a od tuda i nada za skorašnje stavljanje epidemije pod apsolutnu kontrolu za što je potrebna suradnja i povjerenje svih građana.
Poslije ovog samo malo viđenog ostaje zahvala i medicinarima i ugostiteljima na njihovoj empatiji i trudu uz molbu građanima da poštuju epidemiološke mjere. Čuvaju na taj način sebe, svoje bližnje i sve sugrađane a cjepljenju pristupe s vjerom jer virus možemo pobijediti samo zajedno.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here