Autorica: Ljiljana Lekanić-Kljaić

U gomili loših i tužnih vijesti, jedna me posebno rastužila. Vijest o Damirovoj smrti. Iako smo znali da je stanje ozbiljno, vjerovali smo da će sve proći dobro. Ali…

Zahvalna sam što mi je približio glazbenu čaroliju zvanu Django Reinhardt. Bio je promotor te glazbe na festivalima u zemlji i inozemstvu. Zaslužan je za gostovanje svjetskih zvijezda u Siscia jazz clubu koji je osnovao 2005. godine. Svakog srpnja željno se isčekovao Siscia open jazz & blues festival na kojem su gostovali između inih  A. Debarre, Lou Lou Djin, L. Beier…

Bili su to nezaboravni susreti sa vrhunskim glazbenicima koje je na svoj osebujan način Damir predstavljao kao najbolje od najboljeg, što nam se u početku činilo neobičnim, ali smo se s vremenom navikli na njegove pledoajee prepune biografskih podataka o Kupi, Savi, ribolovu i biljaru, te priče o životu Roma uz koje se veže Djangova sudbina. Ti komentari davali su posebnost ionako posebnim koncertima. I sam vrhunski izvođač „zavidne tehnike i profiliranog stila“, sve svoje uvijek je sa sobom nosio pa iako je trajao kratko, ostavio je dubok trag. 2011. godine proglašen je najistaknutijim akustičnim jazz gitaristom u Hrvatskoj, a 2013. godine nagrađen je za iznimno gitarističko umijeće sviranja i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu. Izdao je dva albuma Green Hill Gypsy Swing i Manouche (suradnja s Beierom i Loefflerom).

Sigurno je da će ostati bolna praznina unutar njegova banda Damir Kukuruzović Django group, ali i na široj glazbenoj sceni (poznata je suradnja sa Z. Predinom, Z. Kovačićek, J. Bilušić). Osim što je Sisak upisao na svjetsku kartu jazz destinacija, vodio je i jazz festivale u Labinu i Petrinji. Što znači takav događaj u tim malim sredinama znamo najbolje mi koji tu živimo.

Svijest da će biti teško opet imati tako nešto, bez Damirovog entuzijazma, energije i prijateljskih veza čini našu tugu još dubljom. To što je ostao u Sisku unatoč svim uspjesima i mogućnostima, što je volio ljude, što je bio jednostavan i dobar, uvijek nasmijan i pristupačan, su kvalitete koje ću zauvijek pamtiti.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here