Petrinja nastradala: Potresi napravili veliku materijalnu štetu

Autor:Miroslav Šantek

Grozdana Miškulin je petrinjska umirovljenica koja živi sama u središtu grada na adresi Nazorova 14. Stoji u svojoj spavaćoj sobi i s tugom i očajem gleda kako je jutrošnji potres srušio strop njene spavaće sobe i kako je krevet i pod zatrpan komadima žbuke i betona. Zidovi kuće stare 200 godina su napukli u svim prostorijama. Strah ju je i žuri se van na cestu. U svakom trenutku zemlja bi se opet mogla zatresti.

Građani stoje ispred svojih stanova, kuća i radnih mjesta. Strah ih je novog potresa

Strah je ušao među ljude. Stoje u središtu pored slomljenih zidova koji su pali po pločnicima i sve te scene podsjećaju na ratna stanja koja je nažalost Petrinja već doživjela.

Kuća Stjepana Brodarca je teško nastradala. Srušili su se dimnjaci.

Stjepan Brodarac sa suprugom živi na Trgu Stjepana Radića 10. Za njega više nema grijanja. Veliki dimnjaci su se odlomili od siline potresa i sad se peći ne mogu ložiti. Komadi krova i cigle su se sručile s visine i da je netko naišao moglo ga je ubiti, a automobile potpuno uništiti. I dok smo razgovarali u hrpi cigli, zemlja se počela ponovno tresti i s  kuće je počelo ponovno padati. Izletjeli smo kroz haustor na ulicu, a iza nas se stvorio oblak prašine od padajuće fasade. Kao da je pala granata. Iz trgovina i kuća ljudi istrčavaju na cestu. Dimnjaci na kućama se tresu i ljuljaju kao da su igračke. Na trenutak je nastao potpuni kaos u središtu grada.

Gradonačelnik Darinko Dumbović u obilasku grada

Na terenu smo sreli i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji obilazi središte grada i gleda štetu. Najviše ga brine da li je netko nastradao (a prema dosadašnjim podacima, na  sreću nema ozlijeđenih), a materijalna šteta će se sanirati. Odmah je organizirao snage civilne zaštite, vatrogasaca i komunalnih poduzeća. Kaže da ga je odmah nazvao predsjednik Milanović i da će doći u Petrinju, a vjerojatno i premijer Plenković.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here