Ponedjeljak 28. prosinca 2020. ulazi u povijest Petrinje: Tri jutarnja potresa teško prodrmala cijeli grad i sva naselja

Tekst  i foto Antun Petračić

U one velike, važne, značajne i povijesne nadnevke Grada Petrinje budući naraštaji uvrstit će i današnji ponedjeljak, 28. prosinca 2020.   Pri kraju ionako opasne i nenormalne covid 2020. godine, jutros  je naše područje zadesila  i teška  prirodna nepogoda:    u  6,28 sati, ponovo oko 7,50 sati i ubrzo poslije 8 sati Petrinja se našla u središtu triju  potresa, jačine  5. i 4.  stupnja po Richteru.

Svugdje se, po gradu i selima opasno  treslo i drmalo, nema kuće u kojoj   sa zidova nisu  popadale slike i ukrasi, s polica se prevrnule boce i druga staklovina, otvorile se ladice, vrata ormara i prozori. Nastala su i teža oštećenja,  pričinjena je znatna materijalna šteta na krovovima, u unutrašnjosti kuća, stanova i drugih nastambi…

Hvala Bogu, nitko nije smrtno stradao, nema ni povrijeđenih, jedino se strah i nemoć od prirode uvukla u svakog čovjeka.

Sigurno je da će se posljedice triju  jakih podrhtavanja podzemlja ispod Petrinje dugo sanirati i uklanjati. Posebno takve velike brige očekuju (su)vlasnike  stambenih objekata, napose u najužem središtu Petrinje, gdje  su starinske privatne kuće i javne zgrade najviše oštećene.

Sa zgrade političkih stranaka popadali su dimnjaci, rastreseno je više stotina crijepa sa sjeverne i južne strane glavnog pokrova župne crkve sv. Lovre, načeta su brojna  obiteljska krovišta, popadali potporni krovni zidovi…

Među teško oštećene ubraja se i cijela zgrada Gradske uprave u Ul. Ivana Gundulića, u kojoj je posebno izraženo  oštećen prvi kat, u kojem su velika i mala vijećnica, kancelarije službenika i činovnika, uredi gradonačelnika i njegovih zamjenika…

U smiraj prvotne panike i straha, na nekoliko mjesta po gradu već tijekom prijepodneva ovog katastrofalnog 28. prosinca 2020. počelo je čišćenje  urušenih dijelova krovišta i pročelja, stavljanje novog crijepa, micanje ostataka opasnih  dimnjaka i cigli uz  rješavanje  drugih vidljivih šteta. Za neke kuće uz obod Trga dr. Franje Tuđmana odmah se utvrdilo kako su statički upitne za stanovanje.

Nema dvojbe – lokalnoj zajednici Petrinje trebat će  značajna financijska  pomoć Države, a upravo to su obećali čelnici RH, došli u naš grad već u 11 sati, u najjačem sastavu, nikada u takvom broju odjednom: predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, četiri  ministra,  unutarnjih poslova Davor Božinović, obrane Mario Banožić,   hrvatskih branitelja  Tomo Medved i prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sa suradnicima,  pripadnici   Civilne zaštite  i drugi.

Svima njima domaćin i vodič po središtu Petrinje bio je gradonačelnik Darinko Dumbović, i pri tome  zatražio žurnu pomoć šire zajednice, očekujući pri tome najprije novčanu potporu za financiranje saniranja najprećih  oštećenja po gradu i okolnim selima.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here